Perrel fenyegetőzik Rogán Antal

Tucatnyi kérdéssel fordult a Vizoviczki Lászlóról szóló, a 444.hu-n megjelent tényfeltáró cikksorozat szerzője Rogán Antalhoz, egyebek mellett érdeklődve, hogy ismeri-e személyesen a büntetőeljárás alatt álló vállalkozót. Rogán a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül ezt a választ küldte a 444.hu-nak: „A kérdésekben megfogalmazott összes állítás hazugság, ha ezeket leírja, azonnal pert indítunk ön ellen. Rogán úr az említett emberek egyikét sem ismeri, soha nem találkozott és nem beszélt velük. […] Arra pedig szeretnénk emlékeztetni, hogy Vizoviczki urat és társait a polgári kormány vonta eljárás alá és tartoztatta le, míg a 444 kedvencének számító Bajnai-kormány idején zavartalanul végezhették tevékenységüket.”

A 444 tényfeltáró sorozatának második része Vizoviczki taxisofőrből tehetős vállalkozóvá való látványos felemelkedését, nagy léptékű terjeszkedését veszi górcső alá. Feltérképezi a Belváros vendéglátóegységei jelentős részének megszerzését, illetve azt, hogy függetlenül a mindenkori polgármester személyétől, mind a kerületvezető, mind a rendőrség egyes vezetői, illetve kisrendőrei milyen hathatós segítséget nyújtottak a vállalkozó térnyeréséhez, hogy az gyakorlatilag az éjszaka császárává válhatott. Mindezt szabadon hozzáférhető nyilvántartások és más hivatalos források mellett a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) kezdeményezte telefonlehallgatások nyílttá tett jegyzőkönyvei alapján ismerteti a szerző. A cikkből részletesen kiderül, hogy melyik önkormányzati ciklus alatt milyen ingatlanok bérleti jogát szerezték meg vagy vették meg a Vizoviczkihoz köthető cégek, és milyen kapcsolatban álltak a kerület mindenkori döntéshozóival, a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint különösen Rogán Antal jegyzőjével, Rónaszéki Lászlóval, aki 2014-ben bizalomvesztés miatt távozott.

Rogán Antalt is többször említik a rendőrök lefizetése miatt is büntetőeljárás alá vont vállalkozó emberei a jegyzőkönyvek tanúsága szerint, ám a nyomozati iratokban nyoma sincs annak, hogy Rogánt meghallgatták volna tanúként. Ismeretes, hogy Rónaszéki Lászlót és két vádlott-társát múlt héten mentették fel első fokon a korrupciós vádak alól. Az eljárás az ügyben keletkezett telefonlehallgatások jegyzőkönyvei alapján indult. A bíró nem jogerős döntésében kimondta: a vád szerinti korrupció megtörténhetett, ám Rónaszéki és társai titkos lehallgatása törvénytelen volt, így nincs bizonyíték, a vád nem bizonyítható.

A cikk szerint egyébként az V. kerület volt könyvvizsgálója – aki még körülbelül nyolcvan fideszes önkormányzattal is szerződéses kapcsolatban állt –, Szebellédi István segített volna Vizoviczkinak, hogy az eljárás megindítása után minél több vagyonelemet eltüntessenek a hatóságok elől. Az akciót a nyomozók meghiúsították, Szebellédi pedig öngyilkos lett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »