Per a Germanwings ügyében

Per a Germanwings ügyében

Egy év telt el a francia Alpokban történt légiszerencsétlenség óta. Százötven utas lelte halálát, miután a Lufthansa leányvállalatának, a Germanwingsnek Barcelonából Düsseldorfba tartó gépének lelki beteg másodpilótája, Andreas Lubitz egy hegynek vezette a repülőt. Az áldozatok hozzátartozói most amerikai bírósághoz fordulnak.

Holnap a nyolcvanöt áldozat családját képviselő ügyvéd keresetet nyújt be a Lufthansa Arizonában működő repülőiskolája ellen, ahol a pszichopata Lubitzot kiképezték. Christof Wellens szerint már a kiképzés során tapasztalni kellett volna, hogy a fiatalember nem alkalmas egy pilóta felelősségteljes feladatára. A légiszerencsétlenségek felderítésével foglalkozó francia vizsgálóbizottság meglátása szerint a fiatalember orvosait is jelentős felelősség terheli a tragédiáért. Az általuk összeállított százhúsz oldalas dokumentáció rámutat arra, hogy a Lubitzcal foglalkozó egészségügyi szervek egyike sem hívta fel a légiforgalmi társaság figyelmét a férfi problémáira, aki életének utolsó hónapjaiban több mint negyven orvossal konzultált a panaszairól. Két héttel a katasztrófa előtt még egy e-maillel kért tanácsot attól a pszichológustól, aki már 2008-ban is foglalkozott vele.

Már kiképzésekor jelentkezett a mély depresszió

A szerencsétlenséget követő vizsgálatok során az orvosok kimutatták, hogy Lubitz a depressziók elleni preparátumok és altatók számtalan változatát (Citalopram, Mirtazapin, Zopiclon) használta. A mély depresszió már akkor jelentkezett nála, amikor Brémában megkezdték a kiképzését. Évente meghosszabbítandó alkalmassági bizonyítványában utalás van arra, hogy esetleges pszichológiai panaszait köteles lenne jelenteni munkaadójának. A Lufthansa 2009 júliusában meg is tagadta tőle a repülési engedélyt, de röviddel később a társaság egyik pszichológusa ismét alkalmasnak találta foglalkozása gyakorlására. A vele szemben tanúsított nagyvonalúság 2015. március 25-én tragédiához vezetett, az öngyilkosságot elkövető Lubitz vezette Airbus 9 óra 45 perckor darabjaira tört az Alpok oldalán, Prads-Haute-Bléone közelében. A másodpilóta orvosai a mai napig megtagadták a vallomástételt.

A Lufthansa gyors anyagi támogatást nyújtott az áldozatok hozzátartozóinak, eddig 11,2 millió eurót fizetett ki nekik. Azonnali segélyként ötvenezer eurót, minden közvetlen családtagnak további tízezer eurót. A cég újabb milliós kártérítési igényre számít, különös tekintettel az Egyesült Államokban most kezdődő eljárásra. Közismert, hogy az amerikai igazságszolgáltatás sokkal nagyobb méretű jóvátételekre hajlik, mint Európa bíróságai. A per az arizonai Phoenix közelében működő repülőiskola, az Airline Training Center Arizona ellen irányul, amely a Lufthansa leányvállalata. Itt kapott kiképzést 2010 novembere és 2011 márciusa között Lubitz is. A kereset szerint az intézmény vezetőinek ismerniük kellett tanítványuk depresszióval kapcsolatos problémáit.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »