Pénzzé kell tennie a vagyontárgyai egy részét a belga menekültügyi ügynökségnek, hogy vezekelhessenek a kontinensfoglalók miatt

A brüsszeli végrehajtási bíróság engedélyezte a belga szövetségi menekültügyi ügynökség (Fedasil) egyes vagyontárgyainak értékesítését, hogy a szervezet ki tudja fizetni azokat a pénzbüntetéseket, amelyeket a menedékkérők jogainak megsértése miatt szabtak ki rá – jelentette pénteken a La Libre Belgique című napilap.

Az illetékes hatóságok összeállítottak egy listát a lefoglalandó javakról összesen mintegy 13 500 euró értékben: ez egy televíziót, néhány nagyobb bútordarabot és hat padot foglal magába. Ezt a büntetést azért szabta ki a bíróság, mert a Fedasil júliusban elmulasztott ellátást nyújtani egy fiatal eritreai menedékkérőnek. A bíróság júliusi döntése szerint az ügynökségnek 250 eurót kellett volna fizetnie minden olyan munkanap után, amelyen nem biztosítottak szállást a menedékkérőnek. Hasonló eljárást kezdeményeztek egy másik menedékkérő esetében is, aki augusztusban érkezett az országba, de az ügynökség számára sem talált befogadóhelyet. A menedékkérő ügyvédje szerint a Fedasilnak kárpótlásul mintegy 100 ezer euró bírságot kellene fizetnie ügyfelének.

Hírdetés

A Fedasil felhívta a figyelmet arra, hogy a bírságok teljes összegét nem lesz képes kifizetni. A szervezet tiltakozott a lefoglalási határozat ellen, és azzal érvelt, hogy a menedékkérők elhelyezése "nem rajtuk múlik", az ügynökség kapacitás- és munkaerőhiánnyal küzd. Nicole de Moor menekültügyi államtitkár is bírálta a döntést, véleménye szerint a "lefoglalások nem fogják megoldani a problémákat". Hozzátette, hogy az állam tavaly több ezer új szálláshelyet hozott létre.

Tavaly közel 4500 alkalommal ítélte el a brüsszeli munkaügyi bíróság a Fedasilt, mert befogadóközpontjai helyhiány miatt nem képesek megoldani a menedékkérők elszállásolását, ennek következtében több ezer ember alszik az utcán. Belgiumban 2021 októberében kezdődött a menekültügyi válsághelyzet.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »