Pénzügyminisztérium: nagy előrelépés a vállalkozásoknak, hogy kötelesek elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani

Az idei évtől az online kasszát működtető cégek kötelesek biztosítani az ügyfelek számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását. A szabályozás általi fejlesztések előrelépést jelenthetnek a vállalkozások számára – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a világban jelenleg zajló folyamatok és a koronavírus járvány miatti elektronikus fizetés iránti igény növekedése elvárássá tette a biztonságos és érintésmentes fizetési megoldásokat.

Hozzátették, hogy a vásárlók keresik azokat az üzleteket, ahol nemcsak készpénzzel fizethetnek, hanem bankkártyával, vagy akár mobiltelefonjuk segítségével is.

Hírdetés

Idén januártól minden online pénztárgépet használó vállalkozónak kötelező az elektronikus fizetési lehetőséget biztosítása. A törvényi előírásoknak való megfelelésnek több módja is választható, a cégeknek csaknem fél év állt rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a változásokra – jelezték.

A tárca szerint a szabályozás azonban nemcsak kötelezettséget ró az online kasszát használó kereskedőkre, hanem lehetőséget is kínál számukra a fejlődésre, növeli a versenyképességüket. (A jelenleg kinyitni sem tudó és a jövőbeli lezárásokat miatt is bizonytalan helyzetben lévő kisebb büfék vagy falusi talponállók ezt még nem érzik, de előbb-utóbb rájönnek, hogy Orbánék csak nekik akarnak jót – a szerk.) A fejlesztések által széleskörűbben elérhetővé válnak a XXI. századi fizetési módok.

A versenyképesség növelése mellett a cégek profitálhatnak is az elektronikus fizetési lehetőség biztosításával: iparági tapasztalatok szerint a vásárlók 15-20 százalékkal többet költenek, ha nem készpénzzel terveznek fizetni, mert nem korlátozza őket a náluk lévő készpénz mennyisége – áll a PM közleményében.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »