Pénzügyminiszter: veszélyezteti a gazdasági stabilitást a nyugdíjemelés

Pénzügyminiszter: veszélyezteti a gazdasági stabilitást a nyugdíjemelés

A nyugdíjemelést előíró törvény az elkövetkező két évre fenntarthatósági gondokat okoz az állami büdzsének és mind a nemzetközi pénzügyi intézmények, mind a hitelminősítő intézetek rámutattak, hogy jelentős kockázatot jelent a gazdaságra nézve – jelentette ki Florin Cîţu pénzügyminiszter.
Személyes véleményének adva hangot, a pénzügyminiszter a România TV hétfő esti műsorában kijelentette, hogy a nyugdíjtörvény nem csupán 2020-ban, de 2021-ben és 2022-ben is fenntarthatósági gondokat okoz a büdzsének.

Hírdetés

Csupán 2020-ra 10 milliárd lejes kiadást jelent a büdzsének, 2021-ben 30 milliárd lejt, és ezekre az összegekre kölcsönt kell felvenni.

Mivel sem a nyugdíjtörvénynek, sem más hasonló, a parlament által elfogadott törvénynek nincs pénzügyi megalapozása, ahhoz, hogy a gazdaság stabilitását ne kockáztassuk, más áldozatokat kell hozni, nyomatékosította a miniszter.

„Kompromisszumos megoldásra van szükség, és az én feladatom felvázolni a kormányfőnek egy olyan forgatókönyvet, amely biztosítja az említett költségek kifizetését úgy, hogy közben a gazdaságot nem röpítjük a levegőbe” – szögezte le.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »