Pénzügyi tudatosság fejlesztése a gútai magániskolában

Pénzügyi tudatosság fejlesztése a gútai magániskolában

A 2021/2022-es tanév őszén egy olyan interaktív képzéssorozat valósulhatott meg a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában, melynek legfőbb célja a végzős diákok, valamint az iskola pedagógusainak képzése és fejlesztése volt a pénzügyi tudatosság terén. A képzéssorozat a magyar állam támogatásával, a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően jöhetett létre.

Szlovákiában már több éve kötelező a pénzügyi intelligencia oktatása, azonban az iskolák kevés magyar nyelvű módszertani anyagot kapnak az ismeretek hatékony oktatásához.

Az anyaországi Bethlen Gábor Alap által meghirdetett sikeres pályázatnak köszönhetően a megvalósításhoz két olyan szakembert kért fel az iskola, akik többéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a pénzügyi tudatosság oktatásának terén, emellett üzleti sikereikkel is hitelesen tudják bizonyítani, milyen fontos, hogy tudatos résztvevői legyünk a pénzpiacnak.

Előadásuk nem hagyományos, hiszen a diákok egy interaktív társasjátékon keresztül szereztek pénzügyi ismereteket, melynek során egy négytagú család rövid és hosszú távú pénzügyi döntéseit modellezték, így nemcsak puszta számokkal és információval teli ismeretanyaggal találkoztak, hanem kézzelfogható, a valós életben is előforduló pénzügyi helyzetekbe kerültek, s ezeken keresztül érthették meg a tudatos és megfontolt döntések fontosságát.

Hírdetés

Az iskola 3. és 4. évfolyamos, valamint a felépítményi szakon tanuló diákjai a tanév végén már maguk is kilépnek a pénzügyi piacra, s amivel eddig csak a szüleik foglalkoztak, az már rájuk is vár. Döntéseket kell hozniuk például az autó- és ingatlanvásárlás terén, a takarékoskodás és a befektetés területén, a pénzügyi tartalékok kialakításánál, a nyugdíj-megtakarítás létrehozásánál. Ezek a döntések nagymértékben meghatározzák, hogy milyen lesz az egyén, későbbiekben pedig a család életminősége.

A szakemberek rámutattak, hogy a hibás vagy kevésbé átgondolt pénzügyi döntéseinknek súlyos következményei lehetnek az életünk során, ezért fontos, hogy képesek legyünk eligazodni a pénzügyi piac útvesztőiben. Bár a gazdasági és pénzügyi képzések nem a legnépszerűbbek a diákok körében, az interaktív oktatáson részt vett tanulók nagyon pozitívan értékelték a szakemberek munkáját és a képzés jól felépített ismeretanyagát. Többen elmondták, hogy a gyakorlati példáknak és a család pénzügyi modellezésének köszönhetően megértették azokat az anyagrészeket és pénzügyi alapfogalmakat is, melyeket eddig a gazdaságtan órákon nem sikerült elsajátítaniuk.

A diákok mellett a projekt másik fő célcsoportját az iskola tanárai alkották, hiszen a képzésen tanultakat ők is felhasználják majd a mindennapi pedagógiai munkájukban a jövő generációjának oktatása során. A két kiváló szakembernek köszönhetően az iskola pedagógusai egy 5 órás blokkban frissíthették tudásukat a legújabb és leghatékonyabb módszertani ismeretekkel a pénzügyi tudatosság terén.

Intézményünk egyik fő irányelve, hogy a tanulmányaik során diákjaink a versenyképes szaktudás mellett olyan  készségekkel és kompetenciákkal is gyarapodjanak, amelyek biztosítják, hogy felvidéki magyarként is sikeresen megállják helyüket a szlovákiai munkaerőpiacon. Tudatos és megfontolt pénzügyi döntéseikkel nemcsak a saját és családjuk jövőjét tudják megalapozni, de a szlovákiai magyar közösség megőrzéséhez és megerősítéshez is hozzájárulhatnak.

(Szetei Zsuzsanna/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »