Pénzügyi oktatás kisdiákoknak – A gyerekek nem tudják, mire megy el a család pénze

Pénzügyi oktatás kisdiákoknak – A gyerekek nem tudják, mire megy el a család pénze

Pénzügyi alapismeretek oktatása tekintetében Románia az utolsó helyen áll az Európai Unióban, derült ki a Standard&Poor nemrég készült felméréséből. Ez szerint Románia lakosságának 78 százaléka pénzügyi analfabéta, alapvető ismereteik sincsenek arról, mit jelent a hitel, a kamat, az infláció vagy a jelzálog. A tanulmány rámutat, hogy sokan nem a szegénység, hanem a pénzügyi ismeretek hiánya miatt kerülnek kilátástalan anyagi helyzetbe.

A pénzügyi intelligenciát, a tudatos pénzkezelést nem lehet elég korán elkezdeni, viszont a gyerekek legfeljebb csak zsebpénzükkel kapcsolatban kapnak iránymutatást, a diákok többsége egyáltalán nincs tisztában a pénz értékével és semmilyen ismerettel nem rendelkeznek a családi költségvetésről. Tapasztalatok szerint a szegényebb családból érkező gyerekek többet foglalkoznak a pénzügyekkel, hiszen otthon gyakori téma a spórolás, míg a vagyonosabb családok gyermekei azt sem tudják, mire megy el szüleik fizetése.

A hazai oktatási rendszerben eddig nemigen foglalkoztak a pénzügyi alapismeretekkel, de tervek szerint ezt egyelőre választható tantárgyként kezdik tanítani a nyolcadik osztályos tanulóknak, majd 2020-tól beveszik a kötelező tantervbe is, addig a pedagógusokat is képezik ebből a tantárgyból. Erről az oktatási minisztérium és a Román Nemzeti Bank írt alá egyezményt. Tervek szerint a diákokat megtanítanák spórolni, a pazarlás visszaszorítására, a havi alapköltségvetés összeállítására, vagy, hogy mire kell figyelni egy bankhitel esetén.

Hírdetés

Az üzleti élet és pénzügyek iránt érdeklődő fiatalokkal foglalkozó, sepsiszentgyörgyi Junior Business Club (JBC) elnöke, Karácsony Zsolt érdeklődésünkre kifejtette: jó kezdeményezésnek tartja a pénzügyi ismeretek oktatását az iskolákban, hiszen ezek birtokában jobban lehet boldogulni az életben, viszont figyelmeztet, hogy a kivitelezésére is figyelni kell, mert ha száraz, unalmas tantárgyként tálalják, fennáll a veszélye, hogy elveszik a fiatalok kedvét.

A Junior Business Club az elmúlt időszakban több tanulmányt is készített, amelyekből az derült ki, hogy a fiatalok elméletben tudják, hogyan kellene bánjanak a pénzzel, de a gyakorlatban nem alkalmazzák. Karácsony Zsolt rámutatott: a diákok elég sok pénzt kapnak zsebpénzként születésnapra vagy ünnepek alkalmával, viszont a többség ezt azonnal el is költi. Tapasztalatok szerint, aki gyűjt, az általában legújabb generációs, márkás okostelefont vásárol, holott ha okosan költekezne, akkor a rendelkezésre álló összegből vehetne egy ugyanannyit tudó, de kevésbé márkás telefont, és melléje például egy biciklit. A JBC elnöke szerint nem csak a fiatalok, hanem a felnőttek körében is sokan vannak, akik nem törekednek arra, hogy félretegyenek a nehezebb időkre.

Kovács Zsolt / Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »