Pénznyelő a saját kazán a társasházakban

Pénznyelő a saját kazán a társasházakban

A gázárak megugrása a társasházakban lakó családok ezreit sodorta kilátástalan helyzetbe. Míg korábban a lakóközösségek számára rendkívül jó ötletnek tűnt saját kazánt vásárolva leválni a távfűtésről, a gáz drágulása miatt most olyan csapdába kerültek, amely lenullázza a családi kasszákat.

Az elmúlt években rengeteg lakóközösség döntött úgy, hogy a kisebb kiadások reményében leválik a távfűtésről, és házközponti fűtésre áll át, ami nem jelent mást, mint azt, hogy a társasháznak saját kazánja van, és ez a saját kazán biztosítja a fűtést. Mindaddig nem is volt ezzel baj, amíg tavaly nem kezdett el aránytalanul nőni az energiahordozók piaci ára, ami az idei év elejétől már a háztartási árakon is meglátszik.

Hírdetés

„Míg a háztartási áram- és gázszolgáltatás árát az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozza, megkímélve a háztartásokat a nagyobb ársokktól, a társasházak házközponti fűtésére ez nem vonatkozik, a gázszolgáltatók ezekre ugyanúgy tekintenek, mint a céges ügyfelekre, vagyis a szabályozott árakra nem jogosultak” – mondta el Marek Perdík, a Jobb Társasházkezelésért Társulás (ZLSBD) elnöke. A probléma, hogy a lakosság egy jelentő része, egyes számítások szerint csaknem fele ilyen lakóházakban él, és most kénytelen szembenézni a drágulással, ami a tavalyihoz képest több száz eurós többletkiadást jelenthet számukra.

„A lakóközösségek már szembesültek az új árakkal, amelyek a tavalyinak a többszörösét tehetik ki. A legnehezebb helyzetben azok vannak, akiknek saját gázkazánjuk van a társasházban” – tette hozzá Perdík. Szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha az állam lépne az ügyben, és a lakóközösségek házközponti fűtését is a szabályozott kategóriába sorolná. „Az első lépést e tekintetben a gazdasági tárcának kellene meglépnie” – állítja Perdík.

Mit szól mindehhez a gazdasági tárca? „A gazdasági minisztérium már vizsgálja a házközponti fűtéssel kapcsolatos szabályokat, és azt is, hogy az energiaszolgáltatók betartják-e a szabályozott szegmensre vonatkozó rendeleteket” – áll a szaktárca ezzel kapcsolatban kiadott nyilatkozatában. A minisztérium szerint egyelőre az is vita tárgya, hogy egyáltalán szükség lesz-e a jogszabályok módosítására. „Ezzel kapcsolatban azt sem árt azonban tudatosítani, hogy ha változnak is a szabályok, ezek hatályossága nem lehet visszamenőleges, vagyis a mostani fűtési szezont ez már nem érinti. A lakosság esetleges kompenzációja teljes mértékben az államkassza lehetőségeitől függ, vagyis erről a pénzügyminisztériumnak kellene döntenie” – állítják a gazdasági tárca képviselői. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »