Pénzbehajtás és hatósági vegzálás helyett életszerű mérlegelést vár a Mi Hazánk a védelmi intézkedések kapcsán

A Mi Hazánk Mozgalom – az észszerűtlen korlátozásokhoz hasonlóan – túlzónak tartja azt a gyakorlatot, amit a védelmi intézkedések betartásának ellenőrzése és a szabálysértések szankcionálása esetében folytatnak a hatóságok.

Egyre több eset lát napvilágot, mikor a járvány terjedésének lassítása és megakadályozása érdekében hozott szabályokat olyan helyzetekben ellenőrzik és büntetik, amikor a járvány terjedése teljesen lehetetlen, az ezért kiszabott bírság mértéke pedig túlzó és szinte minden esetben megalapozatlan.

Hírdetés

Előfordult, hogy este nyolc óra tíz perckor az autójában egyedül hazafelé tartó fiatalembert a lakásától százötven méterre sikerült „elkapni” a rendőröknek, de olyan eset is volt, hogy szabadtéren egyedül lévő embert a nem megfelelő maszkviselésért büntettek meg, az átlagjövedelem felére, harmadára. Szintén sok ember kapott már büntetést a munkavégzésről szóló igazolás hiánya, illetve az igazolás nem megfelelő formája miatt olyan esetekben is, amikor nyilvánvalóan a munkavégzéssel kapcsolatban történő közlekedés céljából tartózkodott a lakóhelyén kívül a kijárási tilalom alatt.

Véleményem szerint ezekben az esetekben nyilvánvalóan hiányzott a hatóságok részéről a szabálysértéseknél alkalmazható mérlegelés, amit nem, vagy nem megfelelően alkalmaztak. Hiszen büntetés helyett akár figyelmeztetés is alkalmazható lenne, ha a szabálysértés az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú, és ettől az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható, de akár a kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege, ötezer forint is elegendő lehetne.

Szeretnénk, ha a járványhelyzet idején, a még dolgozni tudó és akaró becsületes emberek helyett, a társadalomra valós veszélyt jelentő bűnözőkkel szemben lépnének fel hasonló lendülettel és határozottsággal a hatóságok – írja közleményében Szajlai János, a Mi Hazánk Mozgalom választókerületi elnöke.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »