Pénz, pénz, pénz…

Pénz, pénz, pénz…

Lényeg a lényeg: Magyarország 2020. évi központi költségvetésének kiadási főösszege: 21 791 743,4 millió forint, bevételi főösszege: 21 424 733,3 millió forint, tervezett hiánya: 367 010,1 millió forint.

Harcos, három napos vitával  ”színezte” az Országgyűlés szép hazánk   jövő évi költségvetésének tervezetét. A költségvetési törvényben a kormány javaslata alapján a Parlament rögzíti, hogy az állam milyen jogcímeken, mennyi bevételre számít, a befolyt bevételekből milyen feladatokra mennyit tervez költeni, mekkora hiányt vagy többletet hagy jóvá és azt hogyan kívánja finanszírozni. A részletes vita június 25-28 között lesz, az összegző módosítókról július 8-án döntenek, , a zárószavazást pedig július 12-én a tavaszi ülésszak utolsó napján tartja a Tisztelt Ház. 

 

KIADÁSOK ÉS BEVÉTELEK TERVEZETT FŐÖSSZEGE, TEVEZETT HIÁNYA ÉS ÁLLAMADÓSSÁGA

Négy százalékos gazdasági növekedéssel, mindössze egy százalékos GDP-arányos hiánnyal, 2,8 százalékos inflációval és az államadósság csökkenésével számolt a kormány a 2020-as költségvetési tervezet elkészítésekor.

 

Magyarország 2020. évi központi költségvetésének kiadási főösszege: 21 791 743,4 millió forint, bevételi főösszege: 21 424 733,3 millió forint, tervezett hiánya: 367 010,1 millió forint.

A meghatározott bevételi és kiadási főösszegeken belül az Országgyűlés a hazai működési költségvetés 2020. évi kiadási főösszegét 18 026 660,5 millió forintban, bevételi főösszegét 18 026 660,5 millió forintban, egyenlegét 0,0 millió forintban állapítja meg.  

 

A meghatározott bevételi és kiadási főösszegeken belül az Országgyűlés a hazai felhalmozási költségvetés 2020. évi kiadási főösszegét 2 070 830,5 millió forintban, a bevételi főösszegét 1 902 027,1 millió forintban, a hiányát 168 803,4 millió forintban állapítja meg.

 

A meghatározott bevételi és kiadási főösszegeken belül az Országgyűlés az európai uniós fejlesztési költségvetés 2020. évi kiadási főösszegét 1 694 252,4 millió forintban, bevételi főösszegét 1 496 045,7 millió forintban, a hiányát 198 206,7 millió forintban állapítja meg.

 

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény alapján az államháztartás 2020. december 31-ére tervezett adóssága – 320,9 forint/euró, 282,7 forint/svájci frank és 284,0 forint/amerikai dollár árfolyam mellett – 32 579,6 milliárd forint.

 

Az államadósság – a 2019. év utolsó napján várható 68,6%-hoz képest – 2020. december 31-ére tervezett mértéke 65,5 %.

2020 –  A CSALÁDOK TÁMOGATÁSÁNAK KÖLTSÉGVETÉSE!

A kormány által előterjesztett 2020-as költségvetés fókuszában a családvédelmi akcióterv végrehajtása áll.  Célja, hogy Magyarország családbarát hely legyen, számunkra a gyermek az első. Fontos, hogy a magyar gazdaság az eredményeit egy lassuló európai gazdasági környezetben is meg tudja tartani. Ezt szolgálja a gazdaságvédelmi akcióterv. A további gyarapodás legfontosabb előfeltétele a biztonság, ezért a honvédelemmel és a közbiztonsággal kapcsolatos kiadások még nagyobb hangsúlyt kapnak a jövő évi költségvetésben.

Hírdetés

Magyarország kormányát a 2020-as költségvetés összeállításakor a családbarát Magyarország célja vezérelte. Európában a nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, de további lépések szükségesek. Éppen ezért a jövő évben közel 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ez közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél!

2020-tól elérhető a családvédelmi akcióterv összes intézkedése. Biztosított a pénzügyi fedezetet a babaváró támogatására, a csok kedvezményes hitel bővítésére, a gyermekes családosok jelzáloghitelének átvállalására és a nagycsaládosok autóvásárlási programjára, valamint a bölcsődeépítésekre. Január 1-jétől lép hatályba a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentessége, valamint a nagyszülői GYED is. Mindezeken túl az ingyenes tankönyvellátás a 2020/2021-es tanévtől teljes körűvé válik.

Az Európát sújtó bevándorlás továbbra is a legfontosabb politikai kérdés marad. A migráció nem lehetőséget, hanem kulturális, gazdasági és közbiztonsági kockázatot jelent! Éppen ezért a jövő évi költségvetésben ismét jelentősen emelik a közbiztonságra és a honvédelemre szánt forrásokat. Utóbbi ráfordítások a jövő évben 2010-hez képest több mint kétszeresükre nőnek!

Folytatódik az adócsökkentés politikája. A cél továbbra is a munkát terhelő adók, valamint a vállalkozások és családok adóterheinek csökkentése. Éppen ezért jövőre minden eddiginél nagyobb összeg, 380 milliárd forint jut a családi adókedvezményre és az első házasok kedvezményére. A falusi CSOK nyújtotta támogatás és kedvező hitellehetőség mellett adó- visszatérítési támogatást kapnak a kistelepüléseken az új lakóingatlant építők, valamint a használt lakóingatlant felújítók és bővítők, 5 millió forint összegig.

Közel 40 ezer vállalkozás számára lesz fontos változás, hogy a kisvállalati adó (KIVA) kulcsa 2020. január 1-jétől 12%-ra mérséklődik. A hazai turizmus versenyképességének erősítése érdekében a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás ÁFA-szintje  pedig a jelenlegi 18%-ról 5%-ra csökken. A tervek szerint a 2020-as költségvetésben minden kiemelt terület több forrással gazdálkodhat, mint az idei évben. 2010-hez képest a családok támogatására 1261 milliárd forinttal, a nyugdíjakra 840 milliárd forinttal, az államháztartásban dolgozók bérére 1455 milliárd forinttal, a védelmi és rendvédelmi kiadásokra pedig 723 milliárd forinttal magasabb összeg jut.

Mindezen intézkedések alapja a gazdasági stabilitás!  A magyar az egyik legdinamikusabban növekvő gazdaság egész Európában. Ugyanakkor a magyar gazdaságnak is számos potenciális veszélyforrással kell szembenéznie! A globális növekedés a legfrissebb adatok szerint lelassult, a kereskedelmi feszültségek állandósulni látszanak, az eurózóna növekedési előrejelzései is óvatosságra intenek. Mindezek ellenére 2020-ban romló külpiaci körülmények között is változatlan a cél: a magyar gazdaság növekedésének üteme legalább 2 százalékponttal haladja meg az európai növekedés átlagát! Ezt a célt szolgálja a kormány által nemrég elfogadott gazdaságvédelmi akcióterv is, melynek köszönhetően a GDP-növekedés üteme várhatóan 2020-ban is 4% körül alakul!

A kormány továbbra is fontos célnak tekinti a teljes foglalkoztatást: szeretné elérni, hogy mindenki, aki akar és tud, dolgozhasson Magyarországon, és ez meg is érje neki! A foglalkoztatottak száma már ma is közel 4,5 millió fő, miközben a 3,5%-os munkanélküliség a legalacsonyabb a rendszerváltás óta. Mindezt úgy valósult meg, hogy Magyarország immáron hét éve teljesíti a költségvetési hiánycélra vonatkozó, úgynevezett maastrichti kritériumot. Az államadósság 2010 óta folyamatosan csökken, és a vonatkozó alkotmányos szabálynak megfelelően a jövő évben is ez a cél!  A kormány nem titkolja: a 2020-as költségvetéssel azt szeretné elérni, hogy Magyarország tovább erősödjön, és ezt minden magyar ember érezze is a mindennapokban!

– Íme a fölöttébb terjedelmes, a számokkal nem spóroló törvényjavaslat: HTML. – Kellemes tallózást!

***

ELŐTEJESZTŐK

VARGA MIHÁLY, (pénzügyminiszter):

DOMOKOS LÁSZLÓ, (Állami Számvevőszék elnöke):

Dr. KOVÁCS ÁRPÁD, (Költségvetési Tanács elnöke):

VEZÉRSZÓNOKOK

BÁNKI ERIK, Dr. SZŰCS LAJOS, (Fidesz).

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik). 

Dr. HARGITAI JÁNOS, (KDNP).

Dr. TÓTH BERTALAN, (MSZP).

GYURCSÁNY FERENC, (DK).

SÁRDI ANTAL, SCHMUCK ERZSÉBET, (LMP).

SZABÓ TIMEA, Dr. MELLÁR TAMÁS, (Párbeszéd).

A beérkezett módosító indítványok száma, – eddig: 789!   (Ki bírja türelemmel és szorgalommal rákattintva e számra elolvashatja őket!)

A T. Ház a tárgyalási időkeretre vonatkozó javaslatot mindjárt a három napos általános vita előtt elfogadta. Csak találgatni lehet, hogy az ellene voksolók, kevesellték-e vagy sokallták a 30 órát!

 

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »