Pénz követeltek a call centeresek, 70 ember bilincsben

Pénz követeltek a call centeresek, 70 ember bilincsben

Egy telefonos ügyfélszolgálat 70 munkatársát tartóztatták le Indiában. A gyanú szerint amerikai állampolgárokat tévesztettek meg azzal, hogy az adóhatóság munkatársainak adták ki magukat és pénzt követeltek.

Az indiai rendőrség razziázik az ország nyugati részén, egy telefonos ügyfélszolgálat 70 munkatársat tartóztattak le. „Egy épületben hét különböző call centert találtunk, hét különböző emeleten. emellett két másik épületben is razziáztunk, ahol kiderült, hogy összesen 770 ember dolgozott ott, 70-et letartóztattunk, 630-at rabosítottunk és 70-et elengedtünk. Több mint 850 merevlemezt és más elektronikai eszközt, mobiltelefonokat, laptopokat, kamerákat és egyéb dolgokat foglaltunk le” – tájékoztatott Thane város rendőrfőnöke, Parambir Singh.

A gyanú szerint amerikai állampolgárokat tévesztettek meg azzal, hogy az adóhatóság munkatársainak adták ki magukat és pénzt követeltek. A csalók arra kérték az amerikai polgárokat, hogy úgynevezett előrefizetett kártyákat vásároljanak, hogy azzal váltsák meg adótartozásukat, de letartóztatással is fenyegették azokat, akik nem fizettek.

„Kiderült, hogy ezek a hamis call centerek abból éltek, hogy ártatlan amerikai adófizetőket, ártatlan amerikai polgárokat hívogattak az adóhatóság munkatársai nevében. Az adóhatóság munkatársainak adták ki magukat” – mondta a rendőrfőnök.

A rendőrség nem nevezte meg azt a vállalatot, ahol a telefonos központok munkatársai dolgoztak. Mint ahogy arról sem beszéltek, hogy az akciót az amerikai hatóságok rendelték-e meg az indiai rendőrségtől. Indiában egyébként rengeteg amerikai és európai vállalatnak van az úgynevezett háttérirodája. Call centerek tízezrei működnek az országban és dolgoznak háttérirodaként vagyis a kifizetéseket és hitelkártyaüzleteket is itt intézik. A nyugati cégek így spórolnak a kiadásaikon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »