Pénz is kell az oroszok ellen – üzenték az ukránok a republikánusoknak

Pénz is kell az oroszok ellen – üzenték az ukránok a republikánusoknak

November 8-án félidős választások lesznek az Egyesült Államokban. Erre a választásra két évvel az elnökválasztást követően kerül sor. A tét, hogy a regnáló elnök fenn tudja-e tartani az elnöki programja megvalósításához szükséges többségét. 

A Képviselőházban 435-en ülnek, itt minden helyre új képviselőt választanak. A kétkamarás rendszer felsőházában, a Szenátusban százból 35 helyre választanak új szenátort. Továbbá 39 tagállamban kormányzóválasztás lesz. Emellett államügyészeket, államkincstárnokokat, helyenként polgármestereket is választanak, természetesen ez már nem kap akkora reflektorfényt külföldről, mint egy-egy szenátor megválasztása, de belpolitikai szempontból nem elhanyagolható.

Külpolitikai szempontból a Kínával való kapcsolat mellett az orosz-ukrán háború, és az Ukrajnának folyósított hadi- és pénzügyi segélyek kérdése áll a fókuszban.

Mivel a regnáló elnök, Joe Biden támogatottsága mélyponton van, elképzelhető, hogy a republikánusok szereznek többséget a Képviselőházban és/vagy a Szenátusban. Ez alaposan megnehezítheti a nemcsak metaforikus értelemben, hanem néha szó szerint is bukdácsoló, agg amerikai elnök választási programjának megvalósítását.

Ukrán tisztségviselők ezért jónak látták megüzenni az amerikai republikánus politikusoknak, Oroszország legyőzéséhez nem elegendőek a fegyverek, hanem pénzre is szükség van az ukrán gazdaság felpumpálásához. A republikánusok ugyanis sokkal visszafogottabban állnak keleti szomszédunk támogatásához, mint a rendkívül bőkezű demokraták. Természetesen éles külpolitikai váltásra nem kell számítani, a kérdés a segélyezések módja és volumene.

Daniel Vajdichot, az ukrán kormány amerikai lobbistáját a Politico magazin bírta szóra. Vajdich elmondta, a Republikánus Párt győzelme esetén Ukrajna „még robusztusabb” fegyvercsomagokra számít.

A paripával és a fegyverrel tehát nincs gond, ellenben a pénzzel… Az ukránok amiatt aggódnak, hogy a republikánusok esetlegesen visszanyesik az ország gazdasági támogatását. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban már elmondta, havi öt milliárd dollárra lenne szüksége az ország működtetéséhez. A külső források a kritikus infrastrukturális létesítmények, az áramellátást biztosító hő- és vízerőművek, transzformátor-állomások, villanytelepek stb. elleni, egyre intenzívebb orosz rakétatámadások után még inkább felértékelődnek. Áram híján ugyanis az önellátásra képtelen nagyvárosok ellátása összeomolhat.

Hírdetés

Kijevben rájöttek, együtt kell működniük a republikánusokkal, hogy segítsenek megérteni, Ukrajna támogatása nem szólhat csak a fegyverekről. Pénz kell Ukrajna költségvetési hiányának kiegyensúlyozására, valamint az energiaszektor, és más közszolgálati intézmények, például iskolák működtetésére”

– mondta.

Kevin McCarthy kisebbségi frakcióvezető, aki akár a Képviselőház következő, republikánus vezetője is lehet, pártja azon képviselőivel szemben is állást foglalt, akik azt hangoztatják, le kell állítani Ukrajna segélyezését, hogy a belpolitikai problémákra tudjanak összpontosítani. Az irányvonal tehát feltételezhetően nem változik. Bár a Biden-kormányzat külpolitikájával még a demokraták mindegyike sem tud azonosulni, erre utal a Progresszív Választmány nemrégiben kiadott, majd gyorsan visszavont levele, amely tárgyalásokat sürget Oroszországgal.

Don Bacon republikánus képviselő úgy fogalmazott:

Ukrajnának és az adminisztrációnak meg kell magyaráznia és meg kell indokolnia, mit kérnek, de úgy gondolom, hogy konferenciánk túlnyomó többsége megteszi, ami szükséges, hogy biztosítsa Ukrajna győzelmét.”

Arra a kérdésre, hogy pártja támogatná-e Ukrajna hosszú távú gazdasági segélyezését, Bacon azt mondta: „a rövid válasz igen, bár a részletek fontosak”.

A Politico megjegyzi, Zelenszkij időről időre olyan segítséget kér, amelyet Biden nem hajlandó megadni, például nagy hatótávolságú rakétákat.

Az elutasításra az ukrán vezető gyakran úgy reagált, hogy a nyilvánosság elé tárta csalódottságát, és támogatást kért a Kongresszus mindkét pártjától. Korábbi amerikai kormányzati tisztségviselők szerint ez a kommunikációs taktika súrlódást okozott Ukrajna és a Biden-kormányzat között.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »