Péntektől már az 5–11 éves gyermekeket is oltják a komáromi kórházban

Péntektől már az 5–11 éves gyermekeket is oltják a komáromi kórházban

Az AGEL csoporthoz tartozó komáromi kórház a járványhelyzet átmeneti javulását követően már intenzíven készül az omikron mutáció várható kitörésére. Erről a kórház közleményben tájékoztatta szerkesztőségünket. Jelentős újdonság, hogy január 28-tól, azaz péntektől, a legfiatalabb korosztály – az 5–11 éves gyermekek – oltását kezdik el.

A kórház már a koronavírus-járvány negyedik hullámára (az úgynevezett omikron mutáció érkezésére) készül – ennek érdekében megtették a szükséges szervezeti előkészületeket és készen állnak a lehetséges forgatókönyvek.

„Jelenleg tíz beteget kezelünk koronavírus-fertőzéssel standard oxigénágyakon, és további négy fertőzésgyanús beteget kezelünk. Mesterséges tüdőlélegeztetésre négy beteg esetében van szükség. A múlt héten koronavírussal felvett betegek egyike sem volt beoltva” – mondta Miroslav Jaška, az AGEL komáromi kórházának igazgatója. Hozzátette, az alkalmazottak közül tízen betegszabadságon vannak a koronavírus miatt, öten pedig karanténban.

Hírdetés

Az omikronmutáció fokozatos terjedését már részben jelzi a vizsgáltak PCR-pozitivitási aránya, amely a múlt héten elérte a 36 százalékot. Szervezési és technikai intézkedéseket is hoztak annak érdekében, hogy elkerüljék a járvány terjedését a kórházban, fogalmazott az igazgató, aki egyben bizakodó is. „Mivel a régióban viszonylag magas az átoltottság, valamint az egészségügyi dolgozók túlnyomó többsége is oltott, úgy gondolom, hogy a hullám olyan gyorsan múlik majd el, amilyen gyorsan jött” – tette még hozzá.

A múlt héten a kórház négy oltóközpontban több mint 3500 embert oltott be koronavírus ellen, ám az első oltást felvevők száma csökken. „2022 elején megnőtt az érdeklődés a védőoltás iránt, ám az oltatlanok körében csökkenést tapasztalunk. A mi szempontunkból azonban az oltás még mindig az egyetlen megbízható módja a koronavírus elleni küzdelemnek“ – olvasható a kórház sajtóközleményében.

„A gyermekek oltása regisztrációhoz kötött a www.korona.gov.sk oldalon. Minden gyermeket a törvényes gyámjának kell elkísérnie az oltásra, melynek helyszínén mindig jelen lesz egy gyermekorvos. Az oltásokat nem közvetlenül az oltóközpontban, hanem a G épület földszintjén található gyermekosztályon végezzük. Minden gyermeket a megfelelő módon nyilvántartásba vesznek a Egészségügyi Információk Nemzeti Központjában (NCZI), hogy beoltották” – fogalmazott Filkó Gabriella igazgatóhelyettes.

(SZE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »