Pénteken rajtol a jégkorong-Erste Liga: márciusig szinte mindennap lesz erdélyi érdekeltségű hokimeccs

Pénteken rajtol a jégkorong-Erste Liga: márciusig szinte mindennap lesz erdélyi érdekeltségű hokimeccs

Az erdélyi csapatok közül a Gyergyói HK és a Brassói Corona számára pénteken kezdődik a jégkorong Erste Liga 2019–2020-as idénye. A Csíkszeredai Sportklub első mérkőzése egy nappal később lesz, a csíki kék-fehérek szombaton a Vasast fogadják a Vákár Lajos Műjégpályán.
A küzdelmekben a címvédő FTC-Telekom és a legutóbb döntős Csíkszeredai Sportklub mellett a Brassói Corona, a Dunaújvárosi Acélbikák, a Fehérvári Titánok, az Újpesti TE, a Budapesti Schiller-Vasas HC, a Debreceni EAC, a Gyergyói HK és a Hokiklub Budapest vesz részt.

Az Erste Liga ezüstérmese, a romániai bajnokságban viszont csupán a csalódást jelentő bronzérmet megszerző Csíkszeredai Sportklub nem hosszabbított Vaclav Novakkal, akivel a múlt évet zárták, helyére a kanadai Jason Morgan érkezett.

A másodedzői poszton Hozó Levente biztosítja a folytonosságot. A kék-fehéreknél élénk volt a játékosmozgás. A legnagyobb visszhangot előbb Részegh Tamás távozása keltette, aki egy minőségibb bajnokságban, a szlovákiai extraligában, a DVTK Jegesmedvék csapatánál folytatja. Vjacseszlav Belov és Andrej Taratuhin maradt, Székesfehérvárról hazatért Láday Tamás, és komoly nevek érkeztek a légióskeretbe is. Hármat mindenképp érdemes kiemelni, ők a fehérorosz Makszim Szamankov kapus, az orosz, nagy KHL-es tapasztalatú Gyenyisz Kuljas hátvéd, valamint az NHL-ben hasonló karriert befutott kanadai csatár, Rod Pelley.

Hozó Levente, a Csíkszeredai Sportklub edzője szerint kiegyensúlyozott, nehéz pontvadászat vár a mezőnyre, minden csapat megpróbálta erősíteni keretét és minden szempontból a lehető legjobban felkészülni a hosszú bajnokságra.

„Úgy érzem, az apró dolgok, a pillanatnyi forma fog dönteni a fontos meccseken. Teljesen más lesz, mint a tavalyi bajnokság. Más fejezet kezdődik, kicserélődtek a keretek, és az eddigi felkészülési találkozók alapján nehéz megjósolni az erősorrendet. Úgy érzem, jó keretünk van. Az újonnan érkezett játékosokról két-három hét után korai lenne véleményt mondanom, remélem, a jégen bebizonyítják, hogy megérdemlik a bizalmat. Teljes a keretünk, velünk edz már az orosz hátvéd, Gyenyisz Kuljas is, akit még nem láthatott a közönség. Köztudott, hogy van egy csellengőnk, az ő helyzete tisztázatlan.

– nyilatkozta Hozó a Székelyhonnak.

A Gyergyói Hoki Klub kerete az előző szezon óta alaposan átalakult.

A szakvezetés kicserélődött. Miután Mikael Tisell vezetőedző jelezte, hogy családi okok miatt nem vállal újabb megbízatást, az ő ajánlására érkezett a svédországi élvonalban és második ligában komoly eredményeket elért Leif Strömberg,

míg a másodedzői tisztségben nemrégiben történt változás, amikor is Vitalij Donika helyére Christopher Hamellt nevezte ki a klubvezetés. Gyergyószentmiklóson tehát folytatódik a svéd irányzat.

A játékoskeretben is számos változás történt, míg első Erste-ligás évükben az orosz, KHL-es vonal volt az uralkodó, most sokkal színesebb az öltöző összetétele. Hosszabbítottak a házi gólkirály Pavel Vorobjevvel és a liga talán legjobb előkészítőjével, Dmitrij Pesztunovval, melléjük pedig kanadai, cseh, svéd, szlovák, lett és más orosz jégkorongozók is jöttek. Riválisoktól is vittek el játékosokat, Csíkszeredából szerződött át Antal Zsombor, Brassót pedig Jereme Tendler elvesztése érintheti érzékenyen, de a korábban Galacon bizonyított Albert Zagidullin is jó fogás a gyergyóiaknak. Jelenleg egy külföldi kapus és hét légiós mezőnyjátékos tagja a GYHK keretének, és több honosított, valamint hazai jégkorongozóval is bővült a keret.

Hírdetés

„Mindig a következő mérkőzés a legfontosabb, azt kell megnyernünk, arra koncentrálunk, hogy éppen az adott kihívást teljesítsük. Olyan csapatot igyekeztünk összeállítani, amely többre lehet képes, mint amit az első szezonunkban elértünk az Erste Ligában. A szakvezetés is olyan szintű, amely képes a csapattal megvalósítani a kitűzött céljainkat, és a játékoskeret is jobb minőséget képvisel, mint amilyennel a múlt szezonban szerepeltünk. Mi, a klubvezetés, és játékosaink is sokat tanultunk a múlt év tapasztalatából, minden tekintetben előrébb tartunk, mint egy éve, Így nyilván nem is szeretnénk beérni annyival, amennyit a GYHK a 2018–2019-es évben elért.

Ehhez számítunk szurkolóink segítségére, arra, hogy a mérkőzéseken hangjukkal győzelemhez segítik a csapatot, itthon és az ellenfelek csarnokaiban is, akárcsak eddig” – fogalmazott Bereczky Szilárd, a GYHK menedzsere.

A Brassói Corona az Erste Ligában nem jutott tovább a negyeddöntőből – a Csíkszeredai Sportklub állta útját –, ellenben a romániai bajnokságot megnyerte, miután az elődöntőben éppen a csíkiakon vett revansot. Ez azonban nem volt elég a kék-sárgáknak, Julius Penzes vezetőedző ugyan a helyén maradt, és jött Onrej Rusnak másodedzőnek, a játékoskeret alaposan megváltozott. Mihály Árpád visszavonult, ám továbbra is segíti a brassói klubot. A Corona egyetlen légiósával sem hosszabbított szerződést. Helyükre viszonylag ismeretlen, feltörekvő fiatalok érkeztek, jelentősebb tapasztalattal az AHL-ig és norvég első ligáig jutott Vacey Rabbit, illetve a Japánból érkező Logan Stephenson rendelkezik.

Ránézésre nem érik el a csíki vagy gyergyói légiósok szintjét, majd kiderül, milyen csapatot farag ebből a keretből Penzes. Mindenesetre az edző nyilatkozatai szerint az elődöntőnél ők sem szeretnék alább hagyni az Erste Ligában.

A Vienna Capitals II. kiválásával tízcsapatosra szűkült Erste Liga új szezonja minden eddiginél izgalmasabbnak ígérkezik. Egyedül a Schiller-Vasas nem jelentett be jelentős légiósigazolásokat, ők továbbra is a magyar fiatalokra építenek. Ellenben a Hokiklub Budapesthez Michal Satek mellé kanadai, svéd és amerikai játékosok is érkeztek, arra törekednek, hogy alaposan megnehezítsék a nagyobbak dolgát, és nem lesz nagy meglepetés, ha sikerül is nekik.

A Fehérvári Titánok ezúttal is túlestek a minden évi fiatalításon, elengedték az őket tavaly erősítő külföldieket. Debrecennél egyben maradt a múlt évben éppen a GYHK kárára elődöntőbe jutott keret gerince. Legfontosabb erősségük, Hetényi Zoltán változatlanul ott lesz a kapuban. Elveszítették viszont gólkirályukat, Hugo Turcotte-t. Az Újpest elődöntőt játszott a múlt évben, azt követően pedig ott is nagytakarítás történt, minden külföldi játékosukat elengedték. A helyükre érkezők közül a fiatal kora ellenére jelentős EBEL-tapasztalatot gyűjtött Stepan Csamango, valamint az olasz–kanadai Devin DiDiomete teljesítménye sokat nyomhat a latban.

A múlt év legnagyobb csalódását a Dunaújvárosi Acélbikák szenvedték el, akik még rájátszásba sem jutottak be. Idén viszont másként gondolják.

A szezon végén még az is felmerült, hogy megszűnik a csapat, de erről szó sincs. Nagyot erősítettek: Hugo Turcotte, Keegan Dansereau, vagy Kovács Bronson Zoltán neve garancia arra, hogy jobbak lesznek, mint tavaly voltak. A címvédő Ferencváros célja nem lehet más, mint a megszerzett bajnoki elsőség megőrzése. Fodor Szabolcs csapatából néhány kiegészítő játékos távozott, valamint a visszavonuló Marcus Perrier, akit már pótoltak is a finn Jere Pulli személyében. Nem nehéz kijelenteni, hogy ebben az évben is a legjobbak között lesznek Kiss Gergőék.

Az első fordulóban az FTC-Telekom–Gyergyói HK összecsapás mellett lesz budapesti és Fejér megyei összecsapás is, hiszen az UTE a Hokiklub Budapesttel, míg a Fehérvári Titánok a Dunaújvárosi Acélbikákkal találkozik.

A Vasas lesz az első csapat, amely erdélyi túrára érkezik, a Brassói Coronával pénteken (szeptember 13.), a tavalyi döntős Csíkszeredai Sportklubbal pedig szombaton (szeptember 14.) játszik.

Az új idény első derbije lesz az első tévés mérkőzés is, szeptember 16-án, hétfőn az UTE fogadja az FTC-t. Az M4 Sport továbbra is minden hétfőn közvetít találkozókat a bajnokságból.

A péntektől hétfőig tartó játéknap mellett rendszeresen lesznek mérkőzések hét közben is. Ezúttal is nagyüzem lesz az év végén: december 26-ától 30-áig mindennap rendeznek meccseket.

A tervek szerint az alapszakasz 2020. január 17-én zárul. A csapatok négyszer találkoznak egymással, kétszer otthon, kétszer idegenben.

Az első öt helyezett a középszakasz felső házában, az utolsó öt pedig a középszakasz alsó házában folytatja majd. Ez az etap 2020. január 21-étől február 19-éig tart majd. A középszakaszban a felsőházban érdekelt csapatok 6–3–2–1–0 bónuszponttal kezdenek, az alsóházban pedig 6–4–2–1–0 a bónuszpontok száma.

Az alap- és középszakaszban ha döntetlennel zárul a mérkőzés, a csapatok három a három ellen folytatják a küzdelmet, a rájátszásban pedig négy a négy ellen. A rájátszás a negyeddöntővel február 22-én indul. Az egyenes kieséses szakaszban (negyeddöntő, elődöntő, döntő) a párharcok négy nyert mérkőzésig tartanak.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »