Pénteken kezdődnek a német koalíciós tárgyalások

Pénteken a közös kormányzásra készülő pártok elnökeinek csúcstalálkozójával megkezdődnek a hivatalos német koalíciós tárgyalások – értesült a dpa német hírügynökség a szociáldemokraták soraiból csütörtökön.

A dpa információi szerint reggel kilenc órakor ül össze Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, a bajor testvérpártot, a Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Horst Seehoferrel és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével, Martin Schulzcal. Ezt követően a nagykoalícióra készülő pártok frakcióvezetőinek résztvételével egy 15 fős tárgyalócsoportban folynak tovább az egyeztetések. A dpa hozzátette: az egyes munkacsoportok akár péntek délután is összeülhetnek már.

Hírdetés

A CDU arra törekszik, hogy minél hamarább lezárhassa a koalíciós egyeztetéseket. A CDU/CSU pártszövetség több vezető politikusa is célul tűzte ki, hogy a február 10-11. karneváli hétvégéig ez megtörténjen. A szociáldemokraták eddig visszafogottabban nyilatkoztak a tárgyalások ütemtervével kapcsolatban. Az SPD vezetése csütörtökön ült össze Berlinben, hogy a koalíciós egyeztetéseken részt vevő delegációkról tanácskozzon. A szociáldemokraták múlt vasárnapi rendkívüli kongresszusán a küldöttek 56,3 százalékának támogatásával elhatározta, hogy hivatalos koalíciós tárgyalást kezd a CDU/CSU-val.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ezt a szavazást a pártvezetés várakozása szerint márciusban rendezik meg. Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne Angela Merkel negyedik kormánya, és a harmadik nagykoalíció, amelyet a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő politikus vezet.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »