Pénteken kezdődik az őszi érettségik időszaka

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2016/2017-es tanévi őszi érettségik időszaka.

Az Oktatási Hivatal csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint október 14. és november 25. között a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolákban (és a 20 kormányhivatal szervezésében) 151 vizsgahelyszínen 8857 diák érettségizik.

A vizsgák 145 érettségi bizottság közreműködésével zajlanak majd. Az írásbeli vizsgák október 14-étől október 27-éig tartanak.

Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete november 10., vége november 14., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 21–25. A hivatal tájékoztatása szerint a diákok együttesen több mint 11 ezer vizsgát tesznek le. Ezekből (kerekítve) 3700 vizsga emelt szintű, 7300 pedig középszintű vizsga.

Az elmúlt évi őszi vizsgaidőszakhoz képest az emelt szintű vizsgák száma 16 százalékkal nőtt, míg a középszintű vizsgáké 8 százalékkal csökkent. A változás oka az összes vizsgán belül a javító vizsgák számának csökkenése és a szintemelő, valamint az ismétlő vizsgák számának növekedése – írták.

Kitértek arra is, hogy a diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven letett tárgyakat (például történelem, matematika valamely idegen nyelven) külön számolva – 60 tárgyból lesz középszintű és 36 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.

Emlékeztettek továbbá arra, hogy a 2011. évi május–júniusi érettségi időszak óta emelt szintű vizsga csak azokból a tárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

A jelentkezők – a megfelelő feltételek megléte esetén – ebben a vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi vizsgára jelentkezhettek.

A vizsgafajtákon belül a legnagyobb számban javító érettségik letételére kerül majd sor (3900 vizsga, 35 százalék). Jelentős még a szintemelő vizsgák száma, ez több mint 2500 (23 százalék). A rendes vizsgák száma több mint 2400 (22 százalék), az ismétlő érettségi vizsgák aránya 15 százalék, a kiegészítő érettségi vizsgáké 4 százalék, a pótló vizsgáké pedig 1 százalék.

A vizsgaszervezés a 2005 őszén bevezetett és azóta eredményesen működő szakmai és biztonsági eljárásrend szerint zökkenőmentesen folyik. A vizsgaszervezéssel kapcsolatos feladatokat a területileg illetékes megyei, fővárosi kormányhivatalok látják el.

A vizsgatárgyak köre és az egyes tárgyak részletes követelményei nem változtak – közölte a hivatal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »