Pénteken kezdődik a V4-ek államfőinek találkozója

A visegrádi csoport (V4) államfőinek rendszeres évi találkozója kezdődik pénteken a délkelet-lengyelországi Lancutban és Rzeszówban; a kétnapos csúcs fő témái az európai önazonosság és kultúra, az ifjúságpolitika, valamint a közép-európai térség gázpiacainak biztonsága.

Az Áder János köztársasági elnök részvételével rendezendő találkozó a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) rendszeres évi államfői csúcsértekezleteinek sorába illeszkedik. A találkozókat nem mindig a V4 soros elnöki tisztségét betöltő országban szervezik, idén azonban Lengyelország – mely júliustól elnöke az országcsoportnak – vállalta a házigazda szerepét.

A csúcsot péntek délelőtt Lancut középkori kastélyában nyitják meg. A 16. században épült nagynemesi rezidenciában 1996-ban is tartottak egy államfői találkozót, kilenc közép-európai elnök részvételével.

A lengyel elnöki hivatal által közzétett program szerint pénteken az államfők két plenáris ülésen tanácskoznak. Az első ülés témája a regionális ifjúságpolitika, a második tanácskozást „Európa identitása – hagyományok, értékek, kultúra” címmel rendezik meg.

A két ülés között, a munkaebéd során az Európai Unió (EU) jövője, valamint a kelet-közép-európai térségnek az EU-ban betöltendő szerepe lesz napirenden.

„Fontos, hogy térségként nagyobb mértékben vállaljunk részt az európai egységben, és azt gazdagítsuk” – mondta a találkozó előtt Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal külügyi államtitkára, akit a PAP hírügynökség által idézett. „Akármilyen, Európán belül húzódó törés vagy határvonal ellentétes Lengyelország, valamint az egész térség érdekével” – tette hozzá.

Péntek délután az államfők a Lancuthoz közeli Markowa községbe látogatnak, ahol idén márciusban megnyitották a lengyelországi zsidómentők emlékmúzeumát.

A csúcstalálkozó szombat délelőtt a lengyel Kárpátaljai vajdaság központjában, Rzeszówban folytatódik. Az itt esedékes harmadik plenáris ülésen az államfők, valamint Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős szlovák alelnöke a kelet-közép-európai gázpiac biztonságáról egyeztetnek.

Az országcsoport államfői utoljára – Horvátországgal bővített formátumban – tavaly októberben Balatonfüreden találkoztak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »