Pénteken is folytatódik a Bukaresti Közszállítási Vállalat (STB) szakszervezete által kirobbantott sztrájk

Pénteken is folytatódik a Bukaresti Közszállítási Vállalat (STB) szakszervezete által kirobbantott sztrájk

 A fővárosi 3. kerületi bírósági ügyészsége bűnvádi eljárást indított a Bukaresti Közszállítási Vállalat (STB) alkalmazottainak sztrájkjával kapcsolatban.

Az ügyészség képviselői az AGERPRES hírügynökségnek elmondták, in rem eljárást indítottak az ügyben, amelyben a szervezők által meghirdetett sztrájk miatt folyik a nyomozás, azt vizsgálják, hogy sérült-e a 2011/62-es törvény 191. cikke. Csütörtök reggel a fővárosi busz-, trolibusz- és villamosvezetők spontán sztrájkba léptek bérköveteléseik mellőzése miatt.

Ugyanezen a napon a bukaresti törvényszék elrendelte a sztrájk felfüggesztését, de a szakszervezetek pénteken is folytatják a tiltakozó akciót.

 Közben bejelentették: pénteken is folytatódik a Bukaresti Közszállítási Vállalat (STB) szakszervezete által kirobbantott sztrájk, a járművezetők nem hajlandók működésbe helyezni a buszokat, trolibuszokat és villamosokat, annak ellenére, hogy a fővárosi törvényszék csütörtöki határozatával felfüggesztette a sztrájkot, és elrendelte a fővárosi tömegközlekedés azonnali újraindítását.

Adrian Criț, a STB vezetőjének elmondása szerint péntek reggel a vállalat járművei közül csupán három közlekedett, és ismételten felszólította az alkalmazottakat, hogy legyenek belátással a fővárosi lakosságra, és vegyék fel a munkát.

Hírdetés

A STB vezetősége egyébként csütörtök este is bejelentette, hogy a sztrájkba lépett járművezetők a törvényszék döntése ellenére nem hajlandók folytatni munkájukat, így megtörténhet, hogy a sztrájk péntekre is kinyúlik.

A bukaresti közszállítási vállalat dolgozóinak egy része csütörtök reggel spontán beszüntette a munkát a szakszervezet felszólítására. A vállalat vezetősége közölte, hogy a sztrájk illegális, és a munkát beszüntető emberek nem kapnak fizetést a le nem dolgozott időszakra.

A vezetőség a bírósághoz fordult, két igénylést nyújtva be a törvényszékhez: egyikben a sztrájk felfüggesztését, a másikban a munkabeszüntetés illegálissá nyilvánítását kérte.

Az első igénylés kapcsán a STB-nek kedvező döntést hozott a törvényszék, a másikat pénteken bírálják el.

A bukaresti közszállítási vállalat szakszervezeti tagjai szerdán tüntettek az intézmény székháza előtt, a vezérigazgató lemondását követelve. A szakszervezet elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a STB idei költségvetése kisebb összeget irányoz elő fizetésekre, mint tavaly. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »