Pentagon: sikerrel zárult a dzsihadisták elleni harc első szakasza

Sikeresen befejezte az Egyesült Államok vezetette terrorellenes nemzetközi koalíció az Iszlám Állam (IÁ) elleni harc első szakaszát Irakban és Szíriában, ami a dzsihadista szervezet meggyengítését tűzte ki céljául – közölte Steve Warren ezredes, a koalíció szóvivője szerdán Washingtonban.

Warren szerint a következő szakasz, amelybe már belépett a katonai szövetség, az IÁ felszámolását célozza.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a koalíció már 2014 nyarán három szakaszra osztotta a dzsihadisták elleni harcot. Az első szakasz a szervezet meggyengítése, a második a felszámolása, a harmadik pedig annak biztosítása, hogy az IÁ megsemmisítő vereséget szenved, és már a helyi fegyveres erők is fel tudnak lépni az esetleg újra felbukkanó dzsihadistákkal szemben.

Warren elmondta, hogy bár az IÁ összetett támadásokat képes végrehajtani, az utóbbi egy évben nem tudott megtartani kulcsfontosságú területeket. A koalíció pedig rendre csapást mér a szervezet vezetőire, utánpótlási útvonalaira, harcosaira, ipari területeire és pénzügyi forrásaira.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettes kedden hangsúlyozta, hogy az IÁ-nak soha nem volt még ennyire kevés embere, és a koalíció tevékenységének köszönhetően az IÁ iraki területeinek 40, szíriai területeinek pedig 10 százalékát veszítette el az utóbbi egy évben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »