Pellegriniék több mint 94 ezer aláírást gyűjtöttek, kérik a Hlas regisztrálását

Pellegriniék több mint 94 ezer aláírást gyűjtöttek, kérik a Hlas regisztrálását

Pénteken kéri beregisztrálását az alakuló Hlas szociáldemokrata párt. Több mint 94 ezer támogató aláírást nyújtottak be a belügyminisztériumba. A pártot Peter Pellegrini volt miniszterelnök, a parlament alelnöke, valamint az ellenzéki Smer több volt képviselője alapította.

Pellegrini szerint valószínűleg pártja gyűjtötte össze a legtöbb támogató aláírást Szlovákia történetében. „Nagy kihívás ez számunkra” – mondta. Hozzátette, pártja a fiatalok, az idősek, a szegények és a gyengék társadalmi hangja lenne. „Azoké, akik úgy érzik, veszélyben van a szociális biztonságuk ennek a kormánynak az amatőr teljesítménye miatt” – tette hozzá.

Pellegrini kijelentette, az aláírásban nem segített nekik semmilyen reklámügynökség vagy fizettek segítők. Elmondása szerint nem szervezett rendezvényeken gyűjtötték az aláírásokat, elmondta, hogy a kampányt eddig saját forrásból finanszírozták.

Hírdetés

Pellegrini közölte, még mindig tárgyalnak a Smer képviselőivel arról, hogy esetleg átlépnének a Hlasba. Ha úgy döntenek, hogy átlépnek, ősztől várják őket. mondta a volt miniszterelnök. Szeretnék, ha a pártot már a parlament szeptemberi ülésre hivatalosan nyilvántartásba vették, és a parlamenti klub megalapítását kérnék. Pellegrini azonban a képviselők ellenállására számít a klub létrehozásának támogatásával kapcsolatban. Nem gondolja azonban, hogy gyengítené a pártot, ha nincs képviselői klubja. A Hlas nem zárja ki az együttműködést más pártokkal, például a Smerrel sem. Csak az ĽSNS-szel való együttműködéstől zárkózik el.

A Smer tagjai között a Smer több volt tisztségviselője is ott van. Köztük tíz jelenlegi parlamenti képviselő, például a Smer volt alelnökei, Richard Raši és Peter Žiga, Denisa Saková volt elnökségi tag, valamint Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Tomáš Erik, Róbert Puci és Ján Blcháč képviselő. Pellegrini szerint a létszám nem véges.

Egy párt bejegyzéséhez legalább 10 ezer aláírás szükséges. A belügyminisztériumnak az aláírások leadásától számított 30 napon belül kell döntenie a regisztrálásról. Jelenleg mintegy 160 bejegyzett politikai párt és mozgalom van Szlovákiában.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »