Pellegrini: Szlovákia részt vesz a NATO Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásában

Pellegrini: Szlovákia részt vesz a NATO Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásában

A washingtoni NATO-csúcs fő témái a kollektív védelem megerősítése, Ukrajna és a Szövetség partnereivel való együttműködés fejlesztése – mondta Peter Pellegrini szlovák államfő kedden. Elmondása szerint Szlovákia csatlakozik a NATO új, Ukrajnának nyújtott pénzügyi segélyéhez, és Pellegrini Washingtonban találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is – írja a TASR.

„Egyértelmű a célom, amellyel minden tárgyaláson részt veszek: stabilitásról, békéről beszélni, és Szlovákiát erős, stabil és demokratikus országként bemutatni” – írta az elnök

Pellegrini a közösségi oldalon közzétett videóban az Ukrajna jövőbeni NATO-tagságáról szóló cikket jelölte meg Szlovákia és más országok szemszögéből a csúcstalálkozó legfontosabb témájaként. „Nagyon-nagyon pontosan keresik a megfogalmazást vagy szavakat arra, hogy legyen valamiféle elmozdulás a vilniusi csúcshoz képest“ – mondta. Tavaly júliusban a vilniusi csúcson a NATO-tagországok vezetői megerősítették azt az ígéretet, hogy Ukrajna a jövőben ennek a szövetségnek a tagja lesz.

Pellegrini szerint a Szlovák Köztársaság beleegyezik abba, hogy a szöveget kiegészítsék azzal, hogy minden olyan ország döntése, amely jogosult dönteni a jövőjéről, és bármely szervezetben tagságot kér, mindig az adott szervezet tagállamainak döntésétől függ. Meggyőződésének adott hangot, hogy a szöveg végleges változatáról folyó tárgyalások során ezt sikerül fenntartani.

Hírdetés

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a múlt héten megerősítette, hogy a NATO 2025-ben 40 milliárd euró értékű katonai segítséget nyújt Ukrajnának. Pellegrini szerint Szlovákia részt vesz ennek az új pénzügyi csomagnak a létrehozásában, és saját összegével hozzájárul ahhoz. Tisztázta, hogy ebbe az összegbe beleszámítanak különböző tevékenységek, amelyeket a Szlovák Köztársaság már végzett vagy folytat Ukrajna számára.

Pellegrini szerint az orosz fél részvétele is szükséges az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások terén. Emlékeztetett olyan kezdeményezésekre, mint a svájci békecsúcs és más tervezett események. „Úgy gondolom, hogy egy újabb találkozó az Orosz Föderáció képviselőinek részvétele nélkül – mindegy, milyen magas diplomáciai szinten – kudarcra van ítélve” – mondta.

Pellegrini a tervek szerint kétoldalú megbeszéléseket is folytat az ukrán elnökkel a csúcstalálkozó során. Saját elmondása szerint Zelenszkij reális rálátása érdekli arra, hogy miként alakul a helyezet a fronton a következő hetekben-hónapokban, és hogyan zajlik ténylegesen a segélyszállítás.

„Szólunk azonban arról is, hogy milyenek Szlovákia és Ukrajna kapcsolatai, hogyan segít Szlovákia magának Ukrajnának az energia biztosításában“ – mondta.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »