Pellegrini szerint a sajtó hibája, hogy Szlovákia ilyen rosszul szerepel a korrupciós listán

Pellegrini szerint a sajtó hibája, hogy Szlovákia ilyen rosszul szerepel a korrupciós listán

Az uniós tagállamok közül csak öt ország szerepelt rosszabbul, mint Szlovákia: Magyarország, Görögország, Horvátország, Románia és Bulgária.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerint az, hogy Szlovákia csak az 59. helyet foglalja el a Transparency International által felállított, Korrupcióérzékelési Index nevű 2019-es világranglistán, a médiavisszhangot kapott rengeteg korrupciós ügy eredménye, melyek többsége a bíróságokat érintette. A TASR hírügynökséget a kormányhivatal sajtóosztálya tájékoztatta csütörtökön.

A miniszterelnök rámutatott: az embereknek nap mint nap szembesülniük kell a média által célzatosan adagolt információkkal, amelyek különféle rendőrségi anyagokból vagy üzenetváltásokból szivárognak ki.

„Megértem, hogy a média által festett kép, amely nem mindig a valóságot tükrözi, erősen elbizonytalanítja a szlovák állampolgárokat, akik emiatt kevésbé bíznak az állami intézményekben. Ennek okán múlt év végén egy fontos módosítást indítványoztam, melynek értelmében a bírók és az ügyészek ellen akkor is eljárás indítható, ha olyan súlyos gyanú merül fel, amely súlyosan alááshatja a személyük vagy a hivataluk hitelességét”

Hírdetés

– jegyezte meg Pellegrini.

A miniszterelnök emellett felhívta a figyelmet, hogy a kormány több fontos jogi lépést is tett a korrupció lehetőségének korlátozása érdekében. Példaként a társadalomellenes tevékenységet jelentő informátorok védelméről szóló törvény, vagy a nemzeti korrupcióellenes program elfogadását említette.

Szlovákia az 59. helyet foglalja el a Transparency International által felállított, Korrupcióérzékelési Index nevű 2019-es világranglistán. Az előző évhez képest az ország két hellyel lejjebb csúszott. A választási ciklus elején, 2016-ban Szlovákia még az 54. volt, azóta tehát öt helyet rontott. Az eredményeket csütörtökön mutatta be a Transparency International Slovensko szervezet, amelynek igazgatója, Gabriel Šípoš egy saját felmérésre hivatkozva kijelentette: Szlovákiában nem büntetik a magas szinten elkövetett korrupciót.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »