Pellegrini szeretné, ha az elnök asszony nem írná alá az ügyészségről szóló törvényt

Peter Pellegrini, a parlament alelnöke szerint Zuzana Čaputová államfőnek nem kellene aláírnia az ügyészségről szóló törvényt, hanem inkább vissza kellene utalnia azt a parlamentnek újratárgyalásra. Ezt a csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette ki.

„Most azonban már senki más nem állhatja útját a politikusok azon törekvésének, hogy ellenőrzésük alá vonják az összes bűnüldöző és egyéb állami szervet, egyedül csak az elnök asszony” – jelentette ki Pellegrini.

Matúš Šutaj Eštok független képviselő szerint a kormánykoalíció a szakmai közösség minden kifogását lesöpörte az asztalról. Hozzátette: a módosítás elfogadásával tetőződött be a főügyészség és a speciális ügyészség átpolitizálásának folyamata.

Hírdetés

A Pellegrini körül csoportosuló független képviselők úgy akarták megszüntetni a törvénymódosítás célzatosságát, hogy javasolták:

csak teljesen büntetlen előéletű személy kerülhessen a főügyészség élére.

Emellett kihagyták volna a jogszabályból a fő- és speciális ügyész leváltásáról szóló homályos rendelkezést is. A koalíció végül mindkét módosító javaslatukat elvetette.

Az SaS kormánypárt szerint a szóban forgó jogszabály elfogadása fontos mérföldkő a jogérvényesítés és az igazságos Szlovákia felé vezető úton.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »