Pellegrini: Matovič jóval korábban is elrendelhette volna a hatósági karantént

Pellegrini: Matovič jóval korábban is elrendelhette volna a hatósági karantént

A jelenlegi kormány jóval korábban is bevezethette volna a kötelező hatósági karantént, nem csak két nappal ezelőtt – mondta szerdán Peter Pellegrini (Smer-SD) Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök szavaira reagálva, aki azzal vádolta meg, hogy az új koronavírus az ő intézkedései miatt terjedt el a roma telepeken. A telepeken lakókat Matovič szerint ugyanis otthoni karanténba küldték, ahol másokat is megfertőzhetnek.

„Ha ez a mi előrelátó miniszterelnökünk előre látta a helyzetet, miért tartott mostanáig a központi válságstábnak és a kormánynak, hogy az autóval, individuálisan érkezők számára kötelezővé tegye a hatósági karantént, és miért csak hétfőn lépett hatályba a rendelet? Egy ilyen döntéshez nem kell tudomány és nem kellenek vizsgálatok. Talán ha mi folytattuk volna a kormányzást, néhány nappal azután bevezettük volna, hogy kötelezővé tettük a csoportosan érkezők számára a hatósági karantént” – mondta Pellegrini a szerdai sajtótájékoztatón.

Az összes külföldről hazatérő lakosra vonatkozó kötelező hatósági karantén hétfőtől (április 6.) érvényes. Denisa Sakova (Smer-SD) parlamenti képviselő, volt belügyminiszter sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy március 18-án tértek vissza külföldről az első roma állampolgárok. Számuk március 27. körül növekedett meg jelentősen, amikor már a jelenlegi kormány volt hivatalban.

A volt miniszterelnök rámutatott, hogy Matovič március 21. óta irányítja az országot. Ha úgy érezte, hogy nem áll készen erre a feladatra, hagynia kellett volna tovább dolgozni a Pellegrini-kormányt. Pellegrini úgy véli, higgadtan vezették volna be a további intézkedéseket. „Ha nem érezte úgy, hogy készen áll, nem kellett rögtön átvennie a kormányzást, hagynia kellett volna, hogy befejezzük a munkát” – mondta Pellegrini.

Hírdetés

A volt kormányfő szerint a jelenlegi miniszterelnöknek ki kellene állnia döntései mellett, és főleg azokért az emberekért, akik a csapatában dolgoznak, és akiknek tiszteletben kell tartaniuk az utasításait és a javaslatait. „Sajnos éppen Matovič miniszterelnök úr az, aki nem értette meg, hogy az államnak nyugalomra és higgadt mérlegelésre van szüksége a jelenlegi helyzetben” – tette hozzá.

Pellegrini kiállt a rendőrség és a katonaság mellett, akik szerinte szerdán a kormány rendelkezései szerint jártak el. Pellegrini azt mondta, Matovič nem háríthatja át rájuk a felelősséget.

 A miniszterelnök szerdán rámutatott, a betegség felütötte a fejét a roma telepeken, ahová sokan külföldről tértek haza, főleg az angliai Sheffieldből vagy az ausztriai Tirolból. Eddig 31 fertőzöttet találtak a roma telepeken.

Matovič úgy véli, az elődje felelős azért, hogy ilyen sok embert fertőződött meg, mert Pellegrini rendelkezett úgy, hogy aki egyénileg lépi át a határt, annak nem kell hatósági karanténba vonulnia. A miniszterelnök azt mondta, ezt a jelenlegi kormány azonnal felülbírálta, és az egyénileg érkezőket is kötelező hatósági karanténba helyezi.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »