Pellegrini lemond a parlament alelnöki posztjáról, Blanár ülhet a helyére

Pellegrini lemond a parlament alelnöki posztjáról, Blanár ülhet a helyére

Peter Pellegrini volt kormányfő szeptember 30-ával lemond parlamenti alelnöki posztjáról. Erről a szerdai sajtótájékoztatóján beszélt. A pozícióra – a parlamenti választások eredményei alapján – a Smer-SD párt tart igényt, amelyből Pellegrini korábban távozott. A Smer-SD már jelezte, hogy a posztra Juraj Blanárt, a párt alelnökét fogja javasolni.

Pellegrini kijelentette, azért csak a hónap végén távozik, mert nem szeretné lehetetlen helyzetbe hozni korábbi munkatársait, ugyanis az alelnök pozíciójához több munkatárs állása is kötődik.

A volt kormányfő úgy fogalmazott, pártjának (Hlas) megvan a választói támogatottsága, 11 képviselőjük is van a parlamentben, igaz, mindegyikük a Smer-SD listájáról jutott be. Pellegrini azt is elárulta, a következő parlamenti ülésnapon beterjesztik a törvényhozás elé a Hlas frakciójának megalakulását, bár tudja, korántsem biztos, hogy a parlament meg is szavazza azt. Ettől függetlenül a munkát tovább folytatják.

Hírdetés

Pellegrini szerint számos hátrány éri őket a frakció hiánya miatt. 

A pártelnök például azt emelte ki, frakció híján nincs elnöki posztjuk egyetlen parlamenti bizottságban sem, ráadásul a kormányülések programjának módosítása kapcsán sem nyújthatnak be javaslatokat.

Boris Kollár házelnök már előre jelezte, ha a Hlas nem tud frakciót alakítani, akkor is kész néhány irodát és üléstermet a rendelkezésükre bocsátani, ráadásul a a parlament működéséhez szükséges pártegyeztetésnél is szívesen látja őket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »