Pellegrini és Kollár összekacsintott

Pellegrini és Kollár összekacsintott

Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke, korábbi miniszterelnök üdvözil a Sme rodina vezérének és egyben a parlament elnökének, Boris Kollárnak azt az elképzelését, hogy kétharmados törvényt kellene hozni az előrehozott választások lehetséges kiírásáról.

Az ellenzéki politikus ugyanakkor nem nagyon bízik abban, hogy ez a javaslat támogatásra talál a kormánykoalícióban. A legnagyobb ellenzéki párt, a Smer-SD képviselője, Richard Takáč sem tartja valószínűnek ezt és úgy vélekedett, hogy Boris Kollár részéről csupán marketingfogásról van szó.

Hírdetés

Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy ideje lenne úgy módosítani az alkotmányt, hogy az Alkotmánybíróság ne kaszálhasson el egy olyan kezdeményezést, amely szükség esetén az előrehozott parlamenti választások révén segítene megoldást találni a koalíciós válságokra. Jelenleg ugyanis erre nincs mód.

Az alkotmánymódosítás a legtisztább módja a válsághelyzet kezelésének – vélekedett az exkormányfő. Jobb lenne, ha maguk a képviselők dönthetnék el a további lépéseket, mint az, hogy az állampolgárok kényszerítsék őket erre különböző petíciókkal.

Boris Kollár jelezte, hogy augusztus 25-ig beterjesztené az alkotmánymódosító javaslatát. Az ellenzéki pártok viszont október 29-én, a regionális és önkormányzati választásokkal egyidőben szeretnék megtartani az előrehozott választásokkal kapcsolatos népszavazást.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »