Pellegrini: alapvető életterünk az EU, a NATO-nak nincs alternatívája

Pellegrini: alapvető életterünk az EU, a NATO-nak nincs alternatívája

Szlovákia alapvető élettere továbbra is az Európai Unió – jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) szerdán az Szlovák Köztársaság 2017-es kül- és európai politikáját értékelő konferencián, hozzátéve: a NATO-ra úgy tekintünk, mint a biztonságunk alappillérére, amely egyre relevánsabb tényezővé válik, és nincsen alternatívája.

Pellegrini utalt rá, hogy az újonnan létrejött kormány hű marad az eddigi külpolitikai irányvonalhoz. A kormányfő szerint Szlovákia tavaly reagált minden fontosabb, világban végbemenő változásra. „Fiatal, dinamikus és felelős államként igyekeztünk kezdeményezően fellépni, stratégikusan gondolkodni, gyors válaszokat adni és érthetően kommunikálni” – hangsúlyozta a miniszterelnök.   

Pellegrini szerint a tavalyi év egyik legfontosabb prioritása az illegális migráció kérdése volt. „Szlovákia előnyben részesítette a külső határok megerősítését a kötelező kvótákkal szemben” – emlékeztetett a miniszterelnök, aki sikerként könyvelte el a kettős élelmiszer-minőség ellen folytatott küzdelmet, illetve Miroslav Lajčák (Smer SD-jelölt) külügyminiszter megválasztását az ENSZ Közgyűlés elnökének. „Ez hatalmas siker. Miroslav Lajčák kiválóan képviseli Szlovákiát külföldön” – fűzte hozzá Pellegrini.

A miniszterelnök azt szeretné, ha 2018 az optimizmus és a józan ész éve lenne. „A globalizáció, amellyel szemben állunk, nem egy olyan folyamat, amit valaki kigondolt és a háttérből irányít. A globalizáció egy trend” – figyelmeztetett Pellegrini. Hangsúlyozta továbbá: Szlovákiának „négy égtáj felé” kell folytatnia a külpolitikáját, miközben hű marad azokhoz az értékekhez és elvekhez, amelyek európaivá tesznek minket.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »