Pellegrini aláírta a lex merényletet

Pellegrini aláírta a lex merényletet

Szlovákiában bővülnek a gyülekezés betiltásának indokai. A legfőbb közjogi méltóságok a meghatározott feltételek alapján élethosszig tartó életjáradékra és ingatlanra lesznek jogosultak. Ez a lex merénylet bizonyos intézkedéseiből következik, melyek célja a biztonsági helyzet javítása az országban. A módosítást még hétfőn (július 8.) írta alá Peter Pellegrini államfő. Erről az államfői iroda tájékoztatott a weboldalán.

A parlament gyorsított törvényalkotási eljárás keretében tárgyalt a törvényről. Az új törvény július 15-én lép érvénybe. Újabban betiltják a gyülekezést, ha az olyan személy lakóhelyének a közelében valósul meg, akinek a foglalkozása vagy funkciója összefüggésben van a gyülekezés céljával, és a gyülekezés összehívója nem értett egyet a helyszín megváltoztatásával.

Olyan területeken is tilos lesz gyülekezni, amely elsősorban lakhatásra szolgál a magánéletbe való beavatkozás és a lakókörnyezet nyugalmának megzavarása miatt. Ugyanakkor a tereken, parkokban, piactereken vagy más hasonló helyeken lehet gyülekezni.

Akkor sem engedélyezik a gyülekezést, ha fennáll a veszély, hogy több ellentétes csoport összetalálkozik, és nem lehet garantálni a békés lefolyást. A rendőrség köteles lesz tájékoztatni az önkormányzatot a gyülekezés betiltásának konkrét okairól.

Hírdetés

Az államfőnek, a házelnöknek és a kormányfőnek joga lesz a „megfelelő felszereltségű ingatlanra”. Az ún. élethosszig tartó életjáradékra való jog az államfő megbízatási idejének hosszától függ majd. Annak a házelnöknek vagy kormányfőnek, aki kétszer annyi ideig lesz hivatalban, mint amennyi az államfő megbízatási ideje, joga lesz arra, hogy élete végéig fizetést kapjon.

Nagy hangsúlyt fognak fektetni a biztonsági szempontokra. Az élethosszig tartó fizetésre való jog két esetben függeszthető fel. Egyrészt, ha az érintett személy más alkotmányos tisztséget tölt be, akkor a munkakör betöltése idejére felfüggesztik a kifizetést. Másrészt, ha szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt ítélik el. Az eset súlyossága miatt megszűnik az élethosszig tartó fizetésre való jog.

Ezenkívül minden párt vagy mozgalom elnökének védelmet kell biztosítani, ha képviselőként bekerültek a parlamentbe, hacsak más funkció betöltése kapcsán már nincs biztosítva a védelmük. Rajtuk kívül a főügyész és az Alkotmánybíróság elnöke is védelmet kap.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »