Pellegrini a reformok miatt támadja a kormányt – Kollár a kormány miatt a reformokat

Pellegrini a reformok miatt támadja a kormányt – Kollár a kormány miatt a reformokat

Ismét viszonylag kényelmes vitára került sor a baloldal felé erősen húzó TA3 hírtelevízió politikai műsorában, ahol megint Peter Pellegrini (Hlas) és Boris Kollár (Sme rodina) pártelnökök mérték össze verbális erejüket. A dolog érdekessége, hogy mindkét politikus lényegében a kormány reformjaival szemben foglalt állást, ám míg Pellegrini támadta a kormányt, Kollár azt állította, a kormány védelmében akarja átértékelni a készülő reformokat. Mindkét álláspont sántít egy kicsit.

Boris Kollár leginkább a kórházreform ellen rohant ki, azt állítva, hogy annak előkészítői az íróasztal mellől, a régiók meglátogatása nélkül akarják átvinni a kórházak leépítését. A régiókba élők szerinte joggal vannak felháborodva:

“Az alkalmazottak félnek, nem tudják, hova fogják őket áthelyezni, hogy megszüntetik-e a kórházakat. Ők nem fognak elköltözni [a kórházak után], hanem elmennek Ausztriába és Németországba dolgozni”

érvelt Kollár, hozzátéve, hogy a kórházreform teljes értelmetlenség. Az új, még csak épülő Rázsohy-kórház helyett azt javasolja, hogy az állam vegyen egy már kész kórházat. Arra egyébként érdemes kitérni, hogy a Sme rodina 2019-ben, a Pellegrini-kormány idején ugyanezt a kórházreformot szavazatával támogatta, ráadásul akkor még ellenzékben volt.

Pellegrini azt kritizálja, amit maga akart két évvel ezelőtt átverekedni

Pellegrini ellenzéki képviselő élesen kritizálta a kórházreformot, annak ellenére, hogy kénytelen volt elismerni, ugyanazokon az alapokon nyugszik, mint amit ő és Andrea Kalavská próbáltak átültetni 2019-ben – ám saját pártjuk, a Smer miatt ez akkor végül nem sikerült. Pellegrini azzal érvelt, hogy a kórházreformot félre kellene tenni, és szakértőkkel kellene újratervezni úgy, hogy tartalmazza a régiók képviselőinek véleményét is.

Hírdetés

Ezt persze könnyű mondani, ám ez már akkor sem valósult meg, amikor Pellegrini volt a kormányfő. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ez a kórházreform lényegében 2016-tól készül, egy magyarországi céget bíztak meg az egész egészségügyi rendszer állapotának felmérésével, beleértve az ágyak számát, a kihasználási fokot, az elvégzett kezelések számát, nagyon részletekbemenően. A felmérés évekig tartott, és a kapott adatok alapján dolgozták ki az átszervezést amelynek célja – mi más lenne, mint – a takarékosság. Ezt aztán sztratifikáció néven akarta Pelelgrini Kalavská akkori egészségügyi miniszterrel elfogadtatni, részben alkotmánytörvényként.

Pellegrini most mégis a kormányt vádolja a nem megfelelő előkészítéssel. Pellegrini élesen kritizálta Mária Kolíkovát igazságügyi minisztert aki, akit emberek igényeire érzéketlen reformerként emlegette, az általa előkészített igazságügyi reformot (amit egyébként a nyugati mainstream sajtó rendszerint igen pozitívan szemlél, annak ellenére, hogy a lengyel igazságügyi reformra hajaz…) pedig “totális káosznak nevezte.

Egy hullámhosszon

Abban mindkét politikus egyetértett, hogy a reformokat egyelőre nem szabad bevezetni. Ám a Sme rodina elnöke egyértelműen kimondta, hogy azok népszerűtlensége a legfőbb probléma.

Pellegrini ugyanakkor elkövette azt a hibát, hogy Milan Krajniakot, a Sme rodina második emberét, munkaügyi minisztert kritizálta amiatt, hogy offshore cégeknél kötött ki 24 millió eurónyi vállalkozói támogatás. Erre Kollár azonnal felemlegette, hogy Pellegrini még a Smer kormányzása idején része volt annak a politikai rendszernek, amely privatizálta az igazságügyet, és korrupt politikai jelölteket ültetett a megfelelő helyeke.

Pellegrini és Kollár egyébként az esetek nagy többségében igencsak egyetértenek (különösen a rendőrháborút érintő kérdésekben), ami miatt Boris Kollár és pártja elég gyakran vált az interneten a mémek áldozatává, főleg amiatt, hogy kettős játszmája miatt igencsak fogyatkozik koalíciós potenciálja. Ezúttal azonban kivételesen a véletlen sodorta őket a vitaasztalhoz, Pellegrini Robert Fico helyett ugrott be, a Smer elnöke az utolsó pillanatban vonta vissza részvételét a műsorban.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »