Pellegrini: A nagyszebeni csúcstalálkozó jelzésértékű az EU jövője szempontjából

Pellegrini: A nagyszebeni csúcstalálkozó jelzésértékű az EU jövője szempontjából

Peter Pellegrini miniszterelnök a 2016 szeptemberében megrendezett pozsonyi uniós csúcs folytatásaként értékeli az Európai Tanács csütörtöki nagyszebeni informális találkozóját.

„Egyértelmű jelét kell adnunk annak, hogy az Európai Unió vezetői tisztában vannak vele, hogyan kell kinéznie az EU-nak a jövőben, mik lesznek a prioritásai” – mondta a sajtónak a miniszterelnök az egynapos nagyszebeni találkozón, melyet az Európai Unió soros elnökségét ellátó Romániában tartanak.

Pellegrini úgy véli, konkrét eredményei lesznek az uniós állam- és kormányfők találkozójának.

František Ružička, a külügyminisztérium államtitkára csütörtökön úgy nyilatkozott a TASR-nek, hogy a csúcstalálkozón nyilatkozatot fogadnak el, amely egyértelműen deklarálja az erős európai egység, az egyes országok társadalmi-gazdasági közeledésének, valamint a polgárok védelmének és biztonságának fontosságát.

Hírdetés

„Nemcsak a bel-, hanem a külső biztonság kérdéséről is szó van, arról, hogyan kezeljük a migrációt, vagy hogyan fogunk küzdeni a terrorizmus és a félretájékoztatás ellen” – mondta Ružička a találkozó előtt.

A nagyszebeni csúcstalálkozón előterjesztik az unió 2019–2024-es időszakra szóló stratégiai programjának szövegét is.

A dokumentum, amelyet a tervek szerint júniusban hagynak jóvá Brüsszelben, a migrációval, a belbiztonsággal, a kiberbiztonsággal és a félretájékoztatás elleni küzdelemmel foglalkozik.

Románia szimbolikusan Európa napján rendezi meg a csúcstalálkozót, ez a nap Európa békéjének és egységének napja, 1950-ben ezen a napon írták alá Párizsban a Schuman-nyilatkozatot.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »