Példátlan káosz a kórházakban: vékony ígéretet kaptak az igazgatók a miniszterelnöktől

Példátlan káosz a kórházakban: vékony ígéretet kaptak az igazgatók a miniszterelnöktől

Munkacsoportot hoznak létre az egészségügyi minisztériumban – mindössze ennyit ígért Viorica Dăncilă kormányfő a Bukarestbe megbeszélésre hívott kórházmenedzserek panaszaira reagálva. Hétfőn több száz kórházigazgató utazott a fővárosba, hogy a miniszterelnökkel tárgyaljon.
Noha a kormányfő átiratában úgy fogalmazott, azokkal szeretne találkozni, „akiknek gondjaik vannak a pótlékszabályzat gyakorlatba ültetésével”, a megbeszélésen mégis úgy üdvözölte őket, örül, hogy ilyen sokan eljöttek.

Az egyeztetésen jelenlevő András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója a Krónikának elmondta: az igazgatók nagyjából ugyanolyan visszásságokról, méltánytalan helyzetekről számoltak be,

tehát országos szinten azonos gondokkal küzdenek. A miniszterelnök válasza azonban mindössze annyi volt: a közeljövőben létrehoznak az egészségügyi minisztériumban egy munkacsoportot, amely a megbeszélésen elhangzottak alapján javaslatokat fogalmaz meg a további teendőkről. A kormány képviselői még csak határidőt sem szabtak erre.

András-Nagy Róbert szerint mindenképpen előrelépés, hogy megemelték az orvosok és az asszisztensek fizetését, illetve azt is elismerte, hogy ez hatalmas terhet ró a költségvetésre, ugyanakkor leszögezte: a pótlékok esetében olyan logikátlanságokat vezettek be, amivel csak „összeugrasztják” a szakembereket.

„Teljesen új szabályzatra lenne szükség a pótlékok vonatkozásában, hiszen a jelenlegi akkori káoszt eredményezett, amilyen soha nem volt a rendszerben. Aki összeállította, életében nem járt kórházban” – fogalmazott a menedzser.

A háromszéki igazgató szerint még a többletjuttatások 30 százalékos korlátozása is elfogadható lenne, de a pótlékokat mindenképpen arányosan kellene elosztani figyelembe véve a kórházak rangsorolását, kapacitását, felszereltségét, a szakemberek felkészültségét, terheltségi szintjét. „Nem méltányos, hogy egy kisvárosi kórház kiadhatja a legmagasabb pótlékokat, miközben a bonyolult eseteket továbbküldi. Vagyis ott egy sebész többet keres, mint egy sürgősségi kórházban, ahol sokkal összetettebb esetek megoldására van kapacitás, felszereltség. De hasonló a helyzet a sürgősségi kórház és a klinikák közötti eltéréseket tekintve is” – részletezte az igazgató.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »