Peking ellenlépéseket ígért arra az esetre, ha Washington beavatkozik Hongkong ügyeibe

Peking ellenlépéseket ígért arra az esetre, ha Washington beavatkozik Hongkong ügyeibe

Peking ellenlépéseket ígért arra az esetre, ha Washington beavatkozik Hongkong ügyeibe a városra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezet elfogadását követően.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján közölte: Kína eljuttatta észrevételeit az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Ausztráliának, valamint Kanadának, miután a négy ország csütörtökön kritizálta a pekingi kormányzatot a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezet megszavazása miatt.

Hírdetés

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán közölte: Washington a kínai kormányzat lépései nyomán nem tartja többé autonóm területnek Hongkongot. Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénteken sajtótájékoztatót tart, amelynek középpontjában Kína lesz. Az amerikai elnök még kedden azt ígérte, hogy “erőteljes” válaszlépéseket tesz, ha a pekingi parlament elfogadja a nemzetbiztonsági törvénytervezetet.

A hongkongi kormányzat még csütörtökön arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a Hongkong elleni szankciók “kétélű fegyverként” sülhetnek el, kárt okozva az amerikai érdekeknek is. Rámutatott: 2009 és 2018 között az Egyesült Államok kereskedelmi partnerei közül a legnagyobb, mintegy 297 milliárd dollárnyi kereskedelmi többletet halmozott fel Hongkonggal szemben, és összesen csaknem 1300 amerikai vállalat működött a városban ebben az időszakban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »