Pekándió: ezért kellene sűrűn enni

Pekándió: ezért kellene sűrűn enni

Számottevően képes javítani a koleszterinszintet a pekándió rendszeres fogyasztása – állítják amerikai kutatók kísérleti eredményeikre alapozva.

A pekándióról ismert, hogy gazdag egészséges zsírsavakban és rostokban, ennél fogva koleszterincsökkentő hatást tulajdonítanak neki. Mint az az intézmény közleményében olvasható, a Georgiai Egyetem kutatócsapata is ezekre a hasznos tápanyagokra vezeti vissza legújabb kísérleti eredményeit, amelyek szerint a dióféle rendszeresen fogyasztva nagyban hozzájárul az összkoleszterinszint és az LDL-koleszterin-szint csökkentéséhez, ezáltal pedig a szív-érrendszer egészsége megőrzéséhez is – írja a Házipatika.com.

Vizsgálataikba a kutatók összesen 52 olyan felnőtt önkéntest vontak be a 30 és 75 év közötti korosztályból, akik a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából kockázati csoportba tartoztak. A résztvevőket ezután véletlenszerűen három csoportba osztották.

Hírdetés

A nyolc hét elteltével a résztvevők elfogyasztottak egy magas zsírtartalmú fogást, hogy a kutatók meg tudják határozni náluk a vérzsírok szintjének étkezés utáni változásait, illetve a vércukorszintjük emelkedését is ellenőrizzék. Az éhgyomorra mért lipidszintek hasonló mértékben javultak a pekándiót fogyasztó két csoportban, míg az étkezés utáni trigliceridszint főként az első, avércukorszinta második csoport tagjai körében csökkent.

„Egyaránt javultak az értékeik, akár pluszban fogyasztották, akár az étrendjük egy részét váltották ki pekándióval a résztvevők, és főként az összkoleszterinszint és az LDL-koleszterin-szint kapcsán tapasztaltunk náluk nagyon hasonló javulást” – mondta el Jamie Cooper, a Georgiai Egyetem család- és fogyasztótudományi tanszékének professzora, a kísérletről a The Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A kutatók átlagosan 5 százalékos csökkenést mutattak ki a pekándiót fogyasztó csoportok tagjainál az összkoleszterinszintben, továbbá 9 százalékos csökkenést az LDL-koleszterin-szintjükben. Ez igen jelentős változás. Egy korábbi elemzés például 51 koleszterincsökkentéshez ajánlott mozgásforma hatásait vizsgálta, és arra az eredményre jutott, hogy azok mellett átlagosan 1 százalékkal csökkent az összekoleszterin és 5 százalékkal az LDL-koleszterin szintje.

„Korábbi kutatások azt mutatták, hogy kisebb mértékben már az LDL-koleszterin-szint alig egyszázalékos csökkentése is mérsékli a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát, így tehát a pekándió fogyasztása mellett jelentkező csökkenés kétségkívül klinikailag is jelentős” – hangsúlyozta Cooper. Hozzátette, a pekándiót tartalmazó étrend nemcsak erőteljesebben és tartósabban csökkenti a koleszterinszinteket más életmódbeli módszereknél, de egyben fenntarthatóbb eszköz is lehet a hosszú távú egészségmegőrzésben.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »