Pedagógussztrájk: szolidaritását kérnek a magyar társadalomtól

Valamennyi iskola és óvoda kinyit a pénteki két órás, figyelmeztető sztrájk idejére. Ebben állapodott meg a munkabeszüntetést szervező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központtal. Nem marad zárva közoktatási intézmény jövő szerdán sem, amikorra a nagyobbik érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete hirdetett egy napos sztrájkot. A PSZ elnöke szolidaritását kér az egész magyar társadalomtól.

A jövő szerdai, egész napos tanársztrájk alatt vár szolidaritást a társadalomtól a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Az érdekképviselet elnöke szerint a kormány igyekezett ellehetetleníteni a munkabeszüntetést. „Balog Zoltán miniszter még a tárgyalásokat megelőzően megüzente, hogy a kormány attól az álláspontjától nem hajlandó eltérni, hogy minden intézményt ki kell nyitni, és minden intézményben fogadni kell a gyerekeket” – mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

Galló Istvánné bejelentését itt tekinthetik meg.

Az oktatási kormányzat előre megüzente azt is, hogy a tanároknak arra az időre nem jár fizetés, amikor sztrájkolnak.

Az április 20-i, egész napos tanársztrájkot két órás, figyelmeztető sztrájk előzi meg április 15-én. A pénteki munkabeszüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdette meg. A Tanítanék Mozgalom, amely márciusban polgári engedetlenségi akciót szervezett, a sztrájk mellé állt. „A sztrájk az nem azért van, mert nem akarunk dolgozni vagy pihenni akarunk, azért vállaljuk akár áldozatok árán is, mert nagyon komoly célokat akarunk elérni és ehhez próbálunk nyomásgyakorló eszközöket bevetni” – fejtette ki Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jogászokkal vizsgáltatja meg, hogy jogosan von-e le bért a sztrájkoló tanároktól a munkáltató Klebelsberg Központ. „Egyeztetésért fogunk folyamodni a Klik-hez, és ha nem megy, akkor pedig bíróságra, mert azért nem minden esetben evidens, hogy amikor az illető sztrájkol, akkor nem jár neki fizetés. Mint ahogy nem minden esetben evidens, hogy ami egyébként meg gyakorlat, hogy amikor meg túlórát végez, akkor meg szinte nem kap túlórát” – mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke.

A diákok is sztrájkolnak, ők is a közoktatás reformjáért. A tiltakozó akciót a Facebook-on hirdették meg. „Sok intézményben lesz ugye sztrájk, ahol lesz, ott nagyon egyszerű a diákoknak csatlakozni, ahol pedig nem lesz ilyen, ott a sztrájknak az a lényege, hogy vállaljuk annak a következményét” – mondta Gyetvai Viktor, a tiltakozás egyik résztvevője.

A sztrájkra készülő diákok azt mondták, akkor sem mennek iskolába, ha igazolatlan órákkal büntetik meg őket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »