Pedagógusok tanévnyitója a Miskolci Egyházmegyében

Pedagógusok tanévnyitója a Miskolci Egyházmegyében

A Miskolci Egyházmegye köznevelési intézményeiben dolgozó oktatók és nevelők számára tartottak tanévnyitót a miskolci Boldogasszony-székesegyházban augusztus 30-án.

Az egyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények több mint háromszáz dolgozója vett részt a székesegyházban tartott tanévnyitó Szent Liturgián, és az azt követő előadásokon. Jó alkalom nyílt arra is, hogy az egymástól térben távol levő intézmények dolgozói, óvónők, tanítók-tanárok, lelkivezetők találkozzanak, és lélekben is megerősítést kapjanak az új tanévre. Orosz Atanáz miskolci püspök köszöntőjében a tanító Krisztust állította példaként a pedagógusok elé.

Mi az, amit egy egyházi iskolában dolgozó pedagógustól el lehet várni? – tette fel a kérdést Korzenszky Richárd OSB tihanyi perjel, aki maga is hosszú ideig tanított iskolában gyermekeket. A választ két kulcsfogalommal adta meg előadásában: szakmai hozzáértés és emberi tisztesség. Hiszen munkája során „vonatkozási személyiséggé” válik minden pedagógus, aki akarva-akaratlanul is a gyermekek mintájául szolgál, mert „soha nem fogjuk elfelejteni, ahogyan tanítottak bennünket” – mondta a bencés szerzetes. Felhívta a pedagógusok figyelmét arra is, hogy határozott értékrend szerint kell élnünk, mert ezt megérzik a gyermekek, és munkánk majd később, valamikor fog „visszaköszönni”. Az egyházi iskolákban folyó munka nem lehet más, mint amit más iskolától is elvárunk, de abban mégis más, hogy odafigyeléssel együtt és egymásért kell dolgozzunk, és az életünkről kell hogy szóljon. Ebben a munkában a keresztény ember számára a minta a Názáreti Jézus, segítségére pedig a Szentlélek ereje szolgál. Ezzel a biztatással kívánt mindenkinek sikeres tanévkezdést.

Az egyházmegye idén új intézménnyel gyarapodott, a sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal. Így köznevelési intézményeikben immár több mint három és félezer diák, mintegy háromszáznegyven pedagógus és másfél száz, a pedagógusok munkáját segítő alkalmazottról gondoskodnak.

Hálával tekintettek az új tanév kezdetén az elmúlt években pályázati forrásból kívül-belül megújult miskolci és edelényi iskolákra, melyekre együtt több mint egymilliárd forintot fordíthattak. Selyében szeptembertől saját erőből épített új, kétcsoportos óvodába járhatnak a gyermekek. A nyár folyamán a karbantartásokon, felújításokon túl több intézményben új eszközök beszerzésére is sor került. Az örömök mellett néha félreértésekre is fény derül; az ingyenes tankönyvek vonatkozásában keletkezett félreértést a fenntartó az előírásoknak megfelelően rövid időn belül rendezni tudta.

A fentieken túl a szociális szférában szinte minden életkort felölelően Miskolcon bölcsőde, Ózdon szeretetotthon, Abaújban és Zemplénben lakásotthonok és nevelőszülői hálózat fenntartásával is szolgálják mindazokat, akik segítségre szorulnak.

Forrás: Szemerszki Mihály/Miskolci Egyházmegye

Fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »