Pedagógusnap – Ellenzéki pártok is kifejezték köszönetüket

Ellenzéki pártok is kifejezték köszönetüket a pedagógusok munkájáért vasárnap, egyúttal az alacsony pedagógusbérek miatt és a sztrájkjog ügyében is felszólaltak a pedagógusnap alkalmából.

A Demokratikus Koalíció (DK) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: ahogy az év többi napján, úgy pedagógusnapon sem szabad elfelejteni, „hogy mennyi hálával és köszönettel tartozunk azoknak a tanároknak, akiknek erőfeszítéseit Orbán embertelen rendszere az elmúlt 12 évben folyamatos jogfosztással, megalázóan alacsony bérekkel, elképesztő túlterheléssel, vagy lealacsonyító pedagógusnapi ‘jutalmakkal’ fizette meg”.

„Pedagógusnap alkalmából köszöntjük őket, és köszönjük fáradozásaikat, a gyermekeinkért és unokáinkért, Magyarország jövőjéért végzett lelkiismeretes munkájukat!” – olvasható a Barkóczi Balázs, a DK szóvivője által jegyzett kommünikében.

A Párbeszéd a közleményében azonnali béremelést, azonnali pluszjuttatást követelt a pedagógusoknak.

Azt írták: a pályaelhagyás és az elvándorlás kockázata a pedagógusok körében nagyon magas, ezért most van az utolsó esély megállítani és megfordítani a „közoktatás színvonalának drasztikus romlását”. Ezért a Fidesz-KDNP által elfogadott, a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvényt utólagos normakontroll kezdeményezésével az Alkotmánybíróság elé juttatjuk, ahol a testület megsemmisítheti ezt a „vérlázító jogszabályt” – szögezték le.

Hírdetés

Az LMP szerint a közalkalmazotti bérek inflációkövető emelése halaszthatatlan, mert fizetésük elértéktelenedik. Azt írták: a bérekre rakódó adó- és járulékterhek miatt nettóban az Európai Unióban a magyar pályakezdő pedagógusok bére csak Bulgáriát előzi meg pár ezer forinttal.

Az LMP azonnali béremelést és a sztrájkjogok visszaállítását követeli a pedagógusoknak – olvasható a párt két társelnöke, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté által jegyzett közleményben.

Az MSZP is azt közölte: a sztrájkjog kapcsán utólagos normakontrollt kezdeményeznek az Alkotmánybíróságnál.

Továbbá azt javasolják, hogy a kormány azonnal hajtson végre egyszeri, radikális, minimum 50 százalékos béremelést; pedagógusnap alkalmából adjon 100 ezer forint értékű utalványt a pedagógusoknak; továbbá kösse a minimálbérhez a pedagógusok vetítési alapját – olvasható a Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke által jegyzett közleményben.

Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője a párt Facebook-oldalán azt írta: „a nemzeti néppárti Jobbikban azért dolgozunk nap mint nap, hogy megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülést sikerüljön kivívnunk a pedagógusoknak is”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »