Pécs nagyon ragaszkodik Csontváryhoz

Pécs minden szakmai segítséget és háttéradatot megad a Csontváry-ötletpályázaton induló azon pályázóknak, akik a festő alkotásait bemutató új múzeumot a baranyai megyeszékhelyre tervezik – közölte Páva Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón Pécsett.

A városvezető felidézte, hogy megjelent a Miniszterelnökségnek a Csontváry Kosztka Tivadar alkotásait méltó módon bemutatni kívánó új kiállítótér megvalósításához szükséges nyílt ötletpályázata. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter október végén jelentette be, hogy ötletpályázatot írnak ki egy új Csontváry-múzeumra.

A polgármester szerint, mivel a pályázatban nem található térbeli kötöttség, ezért Pécs azt is elfogadja, hogy a jelenlegi Csontváry-múzeumnál is lehet jobbat csinálni, így a város önkormányzata minden szakmai segítséget, információt megad azon pályázók részére, akik a jövőben Pécsre terveznék az új kiállítóhelyet. A lehetséges új múzeumnak helyszínt is javasol az önkormányzat, amely Pécs történelmi belvárosának észak-nyugati részén, világörökségi helyszínen található, a Káptalan utca 4. szám alatt.

A sajtótájékoztatón kiosztott írásos összefoglaló szerint a terület alkalmasságát jól mutatja, hogy a város 2007-ben egy sikeres nemzetközi építészeti és városépítészeti tervpályázatot bonyolított le. Bár a konkrét beruházás akkor anyagi okok miatt nem valósulhatott meg, a Káptalan utca épületei és közterületei megújultak, ideális közeget teremtve Csontváry teljes életművének a bemutatására.

Páva Zsolt szólt arról is, hogy városvezetés szeretné megkönnyíteni a szakmai tervezhetőséget, ezért a pályázók rendelkezésére bocsátják a terület helyszínrajzát, a geodéziai felméréseket, a terepmetszeteket, a fúrásszelvények adatait, valamint a geológiai, geotechnikai szakvéleményeket, illetve a Csontváry-múzeum képeinek műtárgyleírását is. A polgármester szerint kezdeményezésük komoly segítséget nyújthat a május 31-én záruló pályázat Pécsben gondolkodó indulóinak.

Páva Zsolt hangsúlyozta: a Csontváry-életmű legjobb helye Pécsett van. Emlékeztetett arra, hogy immár több mint negyven éve a baranyai megyeszékhelyen tekinthetők meg a festő alkotásai – írta az MTI.

A pécsiek már arra is érzékenyen reagáltak, hogy tavaly július elejétől idén februárig a budai Várban mutatták be a Csontváry-életművet, ezért a képeket Pécsről Budapestre szállították. Ez civil tiltakozást váltott ki; a tiltakozók meg voltak győződve arról, hogy a kormányzat végképp a fővárosban kívánja elhelyezni a Csontváry-képeket, de azok végül visszakerültek Pécsre.

Felvetődött az a kérdés is, hogy hol láthatja majd a közönség az alkotásokat tíz év múlva. A festmények nagy része – beleértve a legismertebb, nagyméretű alkotásokat  – a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona, csak letétben van Pécsett. A szerződést 2014-ben hosszabbították meg újabb tíz évre. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és a Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Pécs országgyűlési képviselője már korábban is hangsúlyozták, hogy a baranyai megyeszékhely ragaszkodik Csontváry alkotásaihoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »