Pecina: gazdasági okai vannak a felfüggesztésnek

A Népszabadság az elmúlt tíz évben csak veszteséget termelt, a példányszám drasztikusan csökkent – mondta a lapot is kiadó Mediworks tulajdonosa egy osztrák lapnak.

A Mediaworks egy hete adott tájékoztatást arról, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig. A kiadó döntését azzal indokolta, hogy a lap példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, így az 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

Heinrich Pecina szerint a történteknek csak gazdasági okai vannak. Tájékoztatása szerint a közelmúltban a lap működési vesztesége nagyságrendileg egymillió euró volt évente. A lapot kiadó Mediaworks összforgalmának tíz százaléka a Népszabadságból származik, azonban a laphoz köthető kiadások a cég teljes nyereségét negyven százalékkal csökkentik – áll az interjúban.

Az osztrák üzletember beszélt arról is, hogy kölcsönösen tisztelik egymást Orbán Viktor miniszterelnökkel, függőségi viszony azonban nincsen közöttük.

A megkérdezettek kétharmada szerint azonban nem gazdasági okok miatt függesztették fel a Népszabadságot.

A Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus intézet készített felmérést a napilap megszüntetése után. A legtöbb válaszadó szerint azért nem jelenik tovább meg a lap, mert kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat, illetve mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot. A lapot egyébként a válaszadók 43 százaléka olvasta online, nyomtatva pedig az MSZP- és Jobbik-szavazók, illetve a 60 év felettiek és a diplomások. A megkérdezettek 67 százaléka gondolta úgy, hogy a Fidesznek van a nagyobb befolyása a média működésére, 2 százalék szerint a baloldalnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »