PDSZ: mindegy ki vezeti a Kliket, ha rossz a rendszer

PDSZ: mindegy ki vezeti a Kliket, ha rossz a rendszer

A KLIK utódszervezeteként létrejött szervezet élén Áder János húgát Solti Péter váltja az elnöki székben. A köznevelésért felelős államtitkár szerint tervezett volt a változás, pedig erről korábban nem volt szó. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint mindegy, hogy ki vezeti az óriásszervezetet, ameddig nincs alapvető változás a működésében.

Tavaly márciusban váltotta Pölöskei Gáborné Hanesz Józsefet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ élén. Az emberi erőforrások minisztere azt várta tőle: hogy biztosítsa a köznevelési kerekasztal működésén alapuló, stabil működést. Az elnök kevesebb, mint egy év után távozik az átalakított intézmény éléről.

„Ezt így terveztük, ez a feladat az év végével lezárult. Jenei Zoltán visszatért az eredeti feladatához, most már azzal foglalkozik csak, Pölöskei Gáborné pedig az oktatás területén hasonló feladatot fog ellátni a következő időszakban” – közölte Palkovics László, köznevelésért felelős államtitkár.

A tankerületeket összefogó Klebelsberg Központot, január közepétől Solti Péter vezeti majd. Az új elnök, korábban miniszteri biztosként vett részt a kancelláriarendszer és a KLIK átalakításában.

Solti Péter azt ígéri, hogy egy hatékonyabb működés érdekében, figyelembe veszik majd az önkormányzatok véleményét is.

„Szeretném kiemelni azt is, hogy mennyire fontos az, hogy a regionális szereplőkkel,a z önkormányzatokkal azt a kapcsolatot, ami nyilván a múltban is kialakult és az előző évben a hiányai meglátszottak, olyan mederbe sikerüljön terelni, hogy a rendszer fenntartása és hatékonyabb működése érdekében, az ő javaslataikat is betudjuk csatornázni, azokba az újításokba amiket megkezdtük és folytatunk  jövőben” – nyilatkozta Solti Péter.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nem a vezető személyén, hanem a túlközpontosított rendszeren kellene megváltoztatni.

„Ha a körülmények nem változnak, a feltételek nem változnak az intézmény, törvényesített feltételek nem változnak, akkor gyakorlatilag azt gondolom indifferens az, hogy most ki áll a Klebelsberg Központnak az élén” – reagált a szervezet elnöke, Mendrey László.

Hasonlóan látja a helyzetet a Magyar Liberális Párt.

„Teljesen mindegy az, hogy ki a KLIK vezetője, teljesen mindegy az, hogy ki az oktatási államtitkár, hiszen ennek a rendszernek a végső felelőse és vezetője Orbán Viktor” – jelentette ki Bősz Anett, a párt ügyvezetője.

A Tanítanék Mozgalom február 1-re újabb tüntetést szervez, továbbra is önálló oktatási minisztériumot akarnak és Balog Zoltán távozását követelik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »