Pavla Holcová a Kuciak-gyilkosság kapcsán: be kell fejeznünk, amit elkezdtünk

Pavla Holcová a Kuciak-gyilkosság kapcsán: be kell fejeznünk, amit elkezdtünk

Azért, hogy Ján Kuciak emléke ne csupán emlék maradjon, Pavla Holcová cseh oknyomozó újságíró és Kuciak munkatársa szerint be kell fejezniük az elkezdett ügyeket.

Holcová a ČT24 adó Newsroom című műsorában nyilatkozott. A műsor vasárnap este került adásba azzal a feltétellel, hogy Holcová arca nem lesz látható, mert a gyilkosság óta meg kellett változtatnia a külsejét, hogy ne legyen első látásra felismerhető, és rendőri védelem alatt áll, ráadásul néhány technikai változtatás is történt az életében – írja az Aktuality.sk.

Kuciak és menyasszonya meggyilkolása kapcsán leginkább attól fél, hogy a közvélemény megszűnik ennyire érzékenyen reagálni arra, hogy valakit a munkája miatt öltek meg, az újságíró-gyilkosságból “norma” lesz.

Holcová elmondta, hogy másképpen értékeli, hogy mi veszélyes, és mi nem az, nem hisz a saját ítéletében, mivel úgy gondolta, hogy Kuciakkal az ügyben még nem jutottak el abba a fázisba, hogy igazán veszélyes embereket szólítottak volna meg, csak nyilvánosan is hozzáférhető anyagokat gyűjtöttek, elemeztek, hasonlítottak össze. “Összeillesztettünk mozaikdarabkákat azzal kapcsolatban, hogy milyen kapcsolat lehet az olasz maffia egyes képviselői és Szlovákia legerősebb politikai pártjának képviselői között. Úgy terveztük, hogy mikor eljutnak oda, hogy megszólítsák az érintetteket, a védelmüket is biztosítják majd, de erre már nem került sor.”

Arra a kérdésre, hogy mi történt vele azóta, hogy Kuciak meghalt, azt válaszolta, hogy eljutott arra a szintre, hogy elfogadta, hogy nem tud változtatni a tényeken, de mennie kell tovább, be kell fejeznie, amit Jánnal elkezdtek.

“Számomra ő még mindig valahol él, bár az örömöt vagy a frusztrációt azzal kapcsolatban, amit azóta találok, már nincs kivel megosztanom. Az a legnehezebb számomra, hogy nem hívhatom fel őt.”
 

Annak érdekében, hogy Kuciak emléke ne csak egy emlék maradjon, Holcovának be kell fejeznie, amit Ján Kuciakkal elkezdtek. “Amikor elkezdtük a munkát, mindenki azt mondta nekünk, hogy Szlovákiában nincs maffia, Csehországban sincs. Mi úgy gondoltuk, hogy nagyobb mélyfúrásokra lesz szükség, hogy jobban rá kell világítani ezekre a dolgokra, és a fiatal újságírókkal szemben nyitottabbnak kellene lennie a szakmának is. Hiszen lehet, hogy elsőre bolondnak tűnő ötleteik vannak, de ezek szerint az ilyen ügyeket igenis nemzetközi kontextusban kell vizsgálni, mert a szervezett bűnözésnek nem szabnak gátat az országhatárok.”

Holcová szerint az egyik nagy rizikó a politikusok szóbeli támadása az újságírók ellen. Mintha az újságírók életének kisebb értéke lenne. “Nem hiszem, hogy ezt az újságíróknak kellene megoldaniuk. Remélem, hogy egy polgári társadalomban sok olyan ember akad, aki kiáll az újságírók mellett, és aki nem akar olyan politikusokat, akik újságírókat támadnak, mert az újságíró az, aki elég információt ad az emberek kezébe ahhoz, hogy dönteni tudjanak, és helyesen tudjanak dönteni.”

Holcová pozitívan értékelte azt, hogy az újságírók a gyilkosság kapcsán még inkább tudatosították, milyen fontos, hogy az egyes információkat megosszák egymással, hogy mennyivel veszélyesebb, ha valami fontosat csak egy ember tud. “Ez azért is lényeges, hogy ne gondolhassa azt mondjuk a szervezett bűnözés egy képviselője, hogy ha beszélget vele egy újságíró, és olyan dolgokat tud, amelyek veszélyt jelentenek, a történet megállítható azzal, ha megöli őt, mert senki másnak nem lehetnek birtokában ugyanazok az információk. Sokkal biztonságosabb, ha az újságíró elmondhatja, hogy ezt tudja 20 másik kollégám és a főszerkesztő, ezzel már nem tehet semmit.”

Az újságíró-társadalom ereje Holcová szerint abban van, hogy “a történetet nem ölöd meg. Ha egy újságírót eltávolítsz, öt áll a helyére.” Szerinte ez az az üzenet, amelynek el kellene jutnia az emberekhez az egész világon.

A műsorvezető a beszélgetés végén elmondta, hogy jelenleg 35, szigorú védelem alatt álló újságíró, közülük 20-an külföldiek, csatlakoztak az All for Jan elnevezésű nemzetközi újságírócsoporthoz, ők Ján Kuciak megkezdett munkáját folytatják. 

(Forrás: Aktuality.sk)
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »