Patthelyzet és nácizós közhelyek Svédországban

Közzétették vasárnap Svédországban a múlt heti parlamenti választások végeredményét: a győztes a kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt lett 28,3 százalékkal, a második helyen a jobbközép Mérsékelt Párt végzett 19,8 százalékkal, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) pártja pedig a harmadik legnagyobb erővé küzdötte fel magát a voksok 17,5 százalékával – a választási részvétel 87,2 százalék volt.

Sem a baloldali blokk – a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese –, sem pedig a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és Liberálisok jobbközép szövetsége nem szerzett egyedül többséget a 349 fős parlamentben. Az SD támogatottsága jelentősen nőtt az előző, 2014-es választáshoz képest, amikor a voksok 12,9 százalékát szerezte meg. Az idei eredményükkel akár a „királycsináló” szerepébe is kerülhetne a magát a politikai fősodortól élesen elkülönítő párt, de eddig mindenki kizárta, hogy hajlandó lenne együttműködni vele a parlamentben.

A kormányalakítás kimenetele így jelenleg bizonytalan, a patthelyzet miatt a tárgyalások akár hetekig is elhúzódhatnak.

A választás után Jimmie Akesson, az SD vezetője – bár a voksok legalább 20 százalékára számított – bejelentette, hogy pártja a választások győztese. „Hatalmas befolyásra tettünk szert abban, hogy mi fog történni Svédországban az elkövetkező hetekben, hónapokban és években” – mondta Akesson párttársainak. Az SD vezetője felajánlotta Ulf Kristerssonnak, a jobbközép blokk miniszterelnök-jelöltjének, hogy lépjen koalícióra pártjával. Kristersson ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy „egy náci gyökerű párt soha nem lesz képes felajánlani semmilyen felelős dolgot, csak gyűlöletet”.

Hírdetés

A jobbközép miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor lemondásra szólította fel Stefan Löfven szociáldemokrata kormányfőt, és azt hangoztatta, hogy először őt illeti meg a jog, hogy megkísérelje a kormányalakítást. Löfven visszautasította Kristersson felszólítását, és kijelentette, hogy továbbra is miniszterelnök kíván maradni. A szociáldemokraták a választási patthelyzetet követően bejelentették, hogy a hagyományos választói blokkokon átívelő kormányt szeretnének alakítani, de annak lehetőségét ők is kizárták, hogy a Svéd Demokratákkal tárgyaljanak.

(MTI)

A svédeknek jó úgy, ahogy van, bár növelte befolyását az egyetlen bevándorlásellenes párt

Egy halálra ítélt nemzet: Svédország zsidó felforgatása


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »