Patkányokkal vizsgálják a sportszív kialakulását

Napi 200 percet edzenek azok a patkányok, amelyekkel a sportszív kialakulását vizsgálják a Semmelweis Egyetem kutatói.

Úszóedzést tartanak patkányoknak a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának Kísérleti Kutatólaboratóriumában. A sportkardiológiai kutatás célja, hogy olyan új információkhoz jussanak a sportolók kardiológiai elváltozásairól, amelyek emberen nem vizsgálhatóak.

Radovits Tamás, a Semmelweis Egyetem egyetemi adjunktusa az M1 – minden tudás című műsorában kifejtette, Közép-Európában egyedülálló állatkísérletes hemodinamikai állatlaboratóriumuk főleg kardiológiai és szívsebészeti kutatásokkal foglalkozik. A pacemaker-beültetéstől a szívátültetésig mindenféle tudományos kísérleteket lehet végezni nagy állatmodelleken.

Kifejezetten kísérleti célra szigorú orvosi ellenőrzés alatt tenyésztett állatok, etikai engedélyeztetés után használhatóak. Szerepük, hogy a gyógyítást és a betegségek jobb megértését elősegítsék, fejlesszék.

A kisállatmodellek ezúttal fiatal, felnőtt patkányok, 12 héten át napi 200 percet úsznak megállás nélkül. Nyolchetes korban kezdik edzésüket. Ez egy 20 év körüli felnőtt sportolónak megfelelő kor. A szakember kifejtette, az úszóedzés során folyamatosan követik az állatok testtömeg-változását. A patkányok élsportolónak megfelelő állatmodellek, rendkívül nagy fizikai terhelésnek vannak kitéve.

A sportolás következtében kialakuló legnagyobb elváltozás az úgynevezett sportszív. Ez a szív megnagyobbodása, vagyis a szerv alkalmazkodik a nagy fizikai megterheléshez, megvastagodik a kamrák izomtömege, és felkészül egy nagyobb terhelésre.

– A sport által kiváltott szívmegnagyobbodás, a sportszív morfológiailag nagyon hasonlít bizonyos szívbetegségekben megfigyelhető szívmegnagyobbodásra. A sportszív reverzibilis, visszafordítható folyamat, míg a kóros szívmegnagyobbodás progresszív betegség, szívelégtelenségbe torkollik, potenciálisan halálos kimenetelű lehet – magyarázta a műsorban.

A sportszív kialakulásában a nemi szerepeket is vizsgálják, mert azt feltételezik, hogy a nemi hormonok olyan reakcióutakat indítanak el a szívizomzaton belül, melyek markáns különbséget okozhatnak a sportszív kialakulásában.

– A molekuláris laboratóriumban az edzett állatokból származó vér- és vizeletminták feldolgozása történik, illetve a szívizomszövetből génexpressziós vizsgálatokat végeznek, az a cél, hogy olyan faktorokat azonosítsanak, amelyek a sportszív, szívmegnagyobbodás kialakulásában kulcsszerepet játszanak – magyarázta Radovits Tamás.

A kísérletsorozat célja az is, hogy felderítsék azokat a molekuláris mechanizmusokat és sejten belüli szignálutakat, amelyek szerepet játszanak benne, hogy a szív visszaalakuljon egészségessé. Vagyis, hogy azonosítsák a sportszív reverzibilitásáért felelős faktorokat és ezeket felhasználhassák a szívbetegek gyógyítására.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »