Patkányméreggel drogoznak Hajdú-Biharban a cigányok – csak éppen nincs hatása

Patkányméreggel drogoznak Hajdú-Biharban a cigányok – csak éppen nincs hatása

A megye kistelepülésein többször előfordul, hogy rágcsálóirtóval helyettesítik a drogot. A szakember szerint viszont annak semmilyen tudatmódosító hatása nincs – írja a Borsod Online.

Émelyítő érzésről számolnak be, de a szakember szerint semmilyen tudatmódosító hatása nincs. A patkányméregről van szó. A Boon nem hivatalos rendőrségi forrásokból úgy tudja, a megye kistelepülésein egyre többen ezt, illetve féktisztítót használnak kábítószer helyett.

– A patkányméreg véralvadásgátlót tartalmaz. A belső vérzéseken kívül semmi mást nem okoz, ráadásul kivonja a szervezetből a K-vitamint – szögezte le dr. Andrássy Gábor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának pszichiátere, amikor a szer hatásáról kérdezték. Mint mondta, 99 százalékban szinte lehetetlen, hogy bármiféle kábító hatása legyen, ugyanakkor hallott már olyanról, hogy a kokain erejét felerősíti a rágcsálóirtó. Úgy látja, talán emiatt próbálkoztak egyesek a méreggel, csak nem számolnak azzal, hogy önmagában nem ér semmit, hanem az egy másik anyag hatását befolyásolja.

Az orvos kiemelte, ezidáig nem találkozott olyan esettel a klinikán, amikor patkányméreggel próbáltak kábulni, sem pedig olyannal, amikor féktisztító fogyasztása miatt vittek be valakit. Utóbbi anyagról szólva elmondta, annak károsító hatása a zsírbontáson alapul, és mivel az agy jelentős része zsírból tevődik össze, ott, illetve a májban okoz súlyos gondokat.

Vitamin érkezett

Rendőrségi források szerint a vidéki drogozási kultúra másképp működik, mint a nagyobb városokban. A kistelepülésen élő emberek nem akarnak “bepörögni”, inkább a bódulat a cél. Nemrégiben Püspökladányban találkoztak olyan esettel, amikor a díler drog helyett C-vitamint szállított rendelőjének, de ennek semmilyen büntetőjogi következménye nem lett, mivel ez nem tiltott szer, ráadásul a dolog megfoghatatlan, mert az ügynek nincs igazi sértettje vagy elkövetője, azzal pedig senki nem megy be a rendőrségre, hogy kábítószert akart vásárolni, de vitamint kapott.

Andrássy Gábor azt tapasztalja, az internetről könnyen beszerezhető drogok mellett egyre ritkább az, hogy a közértben vásárolható termékekkel próbálnak kábulni az emberek.

– A dizájnerdrogokkal nehéz versenyezni, de a kis falvakban esetenként még mindig használhatják szipuzásként a hígítót vagy a beszerezhető dinitrogén-oxidot, azaz kéjgázt, de annak hatása is csupán néhány percig tart. Cserébe viszont tönkreteszi a májat – magyarázta az orvos.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »