Pásztor: Lesznek következményei a kvótákról szóló népszavazásnak

Pásztor: Lesznek következményei a kvótákról szóló népszavazásnak

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke elégedett azzal, hogy a vajdasági magyarok milyen mértékben vettek részt a Magyarországon megtartott, kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazáson, és úgy véli: annak ellenére, hogy a referendum érvénytelen lett, politikai következményekkel jár majd.

Pásztor a Tanjugnak elmondta, hogy a népszavazáson a szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 60 százaléka vett részt.

A VMSZ elnöke szerint attól függetlenül, hogy a referendum érvénytelen lett, meghatározott politikai következményekkel jár majd, mivel a szavazatot leadó polgárok 98 százaléka nem támogatja a menekültek kötelező betelepítését.

„Ez egy olyan dolog, amit nem lehet megkerülni. Ez több mint 3 millió embert jelent, akik egyértelműen kinyilvánították akaratukat‟, hangsúlyozta Pásztor, aki szerint a referendum eredménye kihat majd a migránsválság megoldására is, hiszen „nem dughatjuk továbbra is homokba a fejünket‟, és azt sem lehet, hogy Szerbia legyen a „migránsok parkolóhelye‟.

„Nem fizethetjük meg mi annak az árát, hogy valaki európai szinten nem képes döntést hozni, és szembenézni a valósággal. Úgy vélem, a tegnapi nap megerősítette annak lehetőségét, hogy az európai politika szembesüljön a valósággal‟, véli Pásztor.

Magyarország és Szerbia érdekei egybeesnek a migránskérdésben, fogalmazott a VMSZ elnöke, és mint mondta: Szerbia és így Vajdaság is a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekszik, ami azt eredményezi, hogy „akarva-akaratlanul lecsapódnak ránk a migráció negatív következményei”.

A tegnapi kvótareferendum érvénytelen lett, mert a szavazásra jogosult polgárok kevesebb mint fele adta le voksát, viszont a szavazók 98,2 százaléka ellenezte az EU kötelező betelepítési kvótáit, ezért a kormánypártok és a kormány győzelemként tekint a népszavazásra. (MTI, Tanjug)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »