Párttagsági csiki-csuki a Magyar Szövetségnél

Párttagsági csiki-csuki a Magyar Szövetségnél

Párttagsági csiki-csuki a Magyar Szövetségnél Czímer Gábor2024. 02. 09., p – 19:03 Pozsony |

Formálisan is kizárhatja soraiból a Magyar Szövetség Jakab Elemért, aki egykor a Híd parlamenti képviselője volt, valamint Petrikán Pétert, Nagykapos polgármesterét, ahogy további személyeket is. Jakab és Petrikán azonban már régen nem tekint magára a Magyar Szövetség tagjaként.

A Magyar Szövetség döntőbizottsága előtt van egy indítvány, amely Jakab és Petrikán, valamint további négy személy párttagságának a megszüntetését célozza. Az indítvány szerint Jakab még tavaly nyáron elfogadta Mikuláš Dzurindának, a Kékek és a velük együtt induló Híd választási párt elnökének felkérését, hogy a 2023-as parlamenti választás szavazatszámláló bizottságaiba tagokat delegáljon. Arról a formációról van szó, amelynek a listáján a Szövetségből távozó hidasok indultak a választáson. Egy pártban pedig kizárással jár, ha egy adott tag egy másik formáció nevében jár el, esetleg egy másik formáció listáján indul. Ez a Magyar Szövetség esetében sincs másként.

Az indítvány létét a párt illetékes szervének képviselője megerősítette. „A döntőbizottság panaszt fogadott be J. E. párttagságát illetően, javasolta az érintettek meghallgatását” – közölte lapunkkal Bokor Réka, a testület alelnöke. Hozzátette, döntés 2-3 héten belül várható, ezt követően szolgálnak további információval. A párt sajtóosztályán keresztül azonban érdeklődésünkre azzal válaszoltak, egyáltalán nem szeretnének az ügyről tájékoztatni, de még csak a döntőbizottság tagjainak nevét sem szándékozzák nyilvánosságra hozni. „A döntőbizottság a párt belügyeit vizsgáló belső szerv, melynek tagjairól és a bizottság elé került beadványokról nem áll módunkban informálni a nyilvánosságot” – fogalmaz a sajtóosztály az írásos válaszában.

Hírdetés

Jakab ugyan a Szövetség létrejöttekor még annak Országos Tanács-ülésén, illetve regionális egyeztetéseken is részt vett, most lapunknak arról beszélt, be sem lépett az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülésével létrejövő pártba. Erre azonban nem is volt szükség, hiszen az elődpártok tagsága automatikusan átkerült a Szövetséghez. Jakab azt állítja, 2023 májusa óta, a Híd elnökségének a Szövetségből való távozásáról szóló döntése óta egyáltalán nem gyakorolta a pártjogait. Kilépési nyilatkozatot azonban nem küldött a Magyar Szövetségnek, így tagsága elvben megmaradhatott. Ez ugyanis például úgy szűnhet meg, ha az illető kilép, vagy megvonják a tagságát, esetleg meghal.

Jakab ugyanakkor a parlamenti választás előtti kampányban egyebek mellett anyagilag is támogatta a Kékekkel együtt induló Hidat. A Mikuláš Dzurinda volt kormányfő vezette listán nem indult, de aláírta a Kékek és a Híd választási párt elnökének felkérését, hogy a formáció nevében tagokat delegál a 2023. szeptemberi parlamenti választás szavazatszámláló bizottságaiba. Az egykori parlamenti képviselő azonban a Dzurindáékkal induló hidas formációba sem lépett be. „Egyetlen pártnak sem vagyok a tagja” – jelentette ki azzal, hogy ettől még hidasként tekint magára. Rigó Konrád, a Kékekkel együtt induló Híd egyik vezetője is megerősítette: „Jakab Elemér nem lépett be a Híd 2023 pártba.” „Legjobb tudomásom szerint Jakab Elemér továbbra is a Szövetség tagja” – tette hozzá azzal, Jakab valóban a Híd támogatója.

Lapunknak Nagykapos polgármestere, Petrikán Péter is úgy nyilatkozott, már a 2022-es őszi önkormányzati választás óta függetlenként tekint magára, mert akkor a Szövetség nem őt támogatta. A párt nevében nem is járt el. Ugyanakkor elismerte, formálisan a Szövetség tagja maradhatott. Ezzel együtt a parlamenti választáson a Kékekkel együtt induló Híd listáján indult. Ez pedig a Magyar Szövetségből való biztos kizárást jelent, az ilyesmit kimondottan tiltja a politikai pártok alapszabálya. Petrikán a biztonság kedvéért a napokban a Magyar Szövetségnek, illetve a rajta kívül működő Híd 2023-nak is küld egy nyilatkozatot, hogy az adott formációnak nem tagja.

A párttagságot megkérdőjelező indítványon további három személy neve is szerepel, akik Jakabhoz és Petrikánhoz hasonló helyzetben vannak, vagyis a más párttal való együttműködés miatt kizárhatja őket a Magyar Szövetség. Egy személy párttagsága pedig azért kérdőjeleződött meg, mert a pártelnök írásos engedélye nélkül függetlenül indult a 2022-es önkormányzati választáson.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »