Pártszakadás vár a Jobbikra Jakab Péter kilépése után

Pár napja hivatalosan is bejelentette a kilépését a Jobbikból Jakab Péter, aki már egy ideje korábbi pozícióihoz méltatlan módon távolodott a párttól. 

Az alig egy év alatt háromszor is nagyot bukó politikus a hírek szerint azonban még augusztusban új pártot alapít, amibe a Jobbik több tagja és vidéki szervezete is szívesen követné a volt elnököt. Jakab pártjának zászlóbontása így újabb pártszakadást eredményezhet a Jobbikban, ami akár végzetes is lehet a szebb napokat megélt párt számára.

Az elmúlt hónapokban az elnöki székbe és a frakcióvezetői posztba is belebukó politikus lépése senkinek nem okozott meglepetést, az utóbbi időben ugyanis egyre élesebben bírálta a párt vezetését, amitől folyamatosan távolodott.

A valószínűleg már hosszú ideje előkészített döntés hátterében egy új párt létrehozása állhat, aminek finanszírozására egyes hírek szerint Jakab már frakcióvezetőként is sikertelenül próbált meg kijátszani közel 103 millió forintot a Jobbik kasszájából. A kudarcos próbálkozás után a politikus jobb híján végül a párttól meglovasított és átnevezett Nép Pártján nevű Facebook-oldal felépítésébe kezdett, ami mára úgy tűnik, hogy elérte a Jakab által elvárt támogatottságot. Az egyre aktívabb oldal így vélhetően alapként is szolgál majd a Jobbik vezetése szerint augusztus 20-án – ugyanezzel a névvel – zászlót bontó pártnak, aminek létrejötte a jelek szerint szinte biztosan törést eredményez majd a Jobbikban.

A két (ma még) Jobbikos politikus között azután alakult ki heves szóváltás, miután Molnár Enikő megzavarta a Jobbik miskolci rendezvényét, és az autójáig követte a párt elnökhelyettesét, akitől válaszokat követelt az ellene indult etikai eljárással kapcsolatban. Az egyszerre kínos és megmosolyogtató jeleneteket Molnár a közösségi médiában is élőben közvetítette, ami egyértelmű bosszúhadjáratra utal. A felvételeken Molnár mellett ráadásul több, Jakab Péter fényképével ellátott pólókban megjelent Jobbikos is feltűnt, ami gyakorlatilag már akkor nyílt belháborút jelenített meg a párton belül.

Hírdetés

Ennek fényében nem meglepő, hogy a Jobbik megmaradt vezetése és Jakab Péter között egyre jobban elmérgesedett a viszony az elmúlt napokban.

A kilépés hírére a párt szinte azonnal letiltotta Jakab e-mail címét, a párt választmánya pedig a mandátumának visszaadására szólította fel a politikust, amivel kapcsolatban Jakab 2018-as szavait is felidézték. Az akkori pártszakadást követően távozó politikusokat ugyanis épp Jakab Péter bírálta a legjobban amiért azok nem mondtak le a korábban megszerzett mandátumukról, akiket emiatt több fórumon is hiteltelen politikusnak nevezett. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a volt pártelnök szembe megy a korábbi szavaival, és továbbra is ragaszkodik a képviselő fizetéséhez, aminek egy részét minden bizonnyal a saját, és a tagjait jelenleg is gőzerővel toborzó pártja brandjének építésére költ majd.

Jakab távozásának és pártalapításának híre a jelek szerint ráadásul egy kisebb lavinát is elindított a pártban.

A bejelentést követő napokban tizennyolc vidéki Jobbik alapszervezet is feloszlatta magát, amikkel együtt közel száz tag is azonnal elhagyta pártot és csatlakozott a politikushoz. De csatlakozott Jakab Péter csapatához Zágráb Nándor is, aki a párt Pest megyei elnökeként hagyta ott a Jobbikot, és akit valószínűleg több, helyi szinten is komolyabb támogatottsággal rendelkező politikus követ majd a következő hetekben. Ezalapján pedig úgy tűnik, hogy a Jobbik újabb pártszakadása szinte biztosra vehető, amivel kapcsolatban mára sokkal inkább az a kérdés, hogy mennyien és mikor távoznak a már hosszú ideje saját magát felmorzsoló párból.

A Jobbik felaprózódása és egy újabb párt létrehozása azonban a magyarországi ellenzéket is tovább gyengítheti. A már amúgy is jó néhány (6 darab) baloldali párthoz ugyanis Jakab Péter és Márki-Zay Péter pártjával újabb kettő csatlakozhat a közeljövőben, ami egész egyszerűen túl sok (8!) szereplőt és érdeket eredményezhet. A Jobbik várható pártszakadása így nem csak a mára önmaga paródiájává váló párt, hanem a magyarországi összellenzék jövőjét is meghatározhatja, ami már most kudarcra ítélhet egy következő együttműködési kísérletet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »