Partra vetve: egy teljes úszógeneráció „kiszáradhat” az edzések tiltása miatt

Partra vetve: egy teljes úszógeneráció „kiszáradhat” az edzések tiltása miatt

Az uszodák mihamarabbi újranyitását kéri Camelia Potec, a hazai úszószövetség elnöke a kormány illetékeseitől. A lapunk által megszólaltatott úszóedző csak június második felétől lát esélyt arra, hogy szabadtéri medencékben kis csoportokban tudjanak újra dolgozni.
Engedjék vissza a gyermekeket és a fiatalokat az uszodákba! – kéri Camelia Potec, a hazai úszószövetség elnöke a kormány illetékeseitől, a sportminiszternek és az egészségügyi tárcavezetőnek pedig konkrét javaslatokat is kidolgozott, amelyek alapján újraindítaná a tevékenységet. Ismeretes ugyanis, hogy a szükségállapot feloldása óta csak az olimpiai keret tagjai kezdhették el a munkát az izvorani-i edzőtáborban, több versenysportoló és az utánpótlás képviselői viszont továbbra sem tudnak megfelelően edzeni. Az athéni olimpiai bajnok egykori úszó az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva

figyelmeztetett, ha további kihagyásra kényszerülnek a fiatalok, akkor egy generációnyi úszó vesződhet el, mert ez az az időszak, amikor az izomzatuk fejlődik, és azt az úszáshoz kellene igazítaniuk.

Tapasztalata szerint három hét kiesés két hónapnak felel meg, de ha hat egymás utáni héten nem edzenek medencében, az féléves kihagyást jelen a sportág képviselői számára. „Nem mondhatjuk azt, hogy az úszás nem biztonságos, amikor mindenhol máshol már engedélyezték. Ezért is javasoltam az olaszországi és spanyolországi szabályzások alkalmazását. Ott fedett uszodában is edzenek.

Hírdetés

– mondta. Kiemelte, tizenöt oldalnyi biztonsági intézkedést sorolt fel az egészségügyi minisztériumhoz címzett javaslatában és bízik benne, hogy ha a civilek számára nem is nyitják meg az uszodákat, legalább a leigazolt versenysportolók visszatérhetnek a medencébe.

A Krónika által megkérdezett nagyváradi úszóedző, Illés Zsolt továbbra is arra számít, hogy csak a készenléti állapot feloldása után, június derekán kezdhetik újra a specifikus edzéseket, és akkor is majd csak szabadtéri medencében, kis csoportokban készülhetnek majd. „Többnyire kezdő csoportom van, 7–10 éves korosztályig. Náluk nem akkora gond a kiesés, de 12–14 éves kortól már problémásabb” – mondta.

A szárazföldi edzésprogramokat a szakemberek úgy dolgozzák ki, hogy az illeszkedjen az érintett sportoló úszásneméhez, ugyanakkor a vízzel való érintkezést semmi sem tudja pótolni.

„A siklást utánozni nem lehet” – mutatott rá, kiemelve, hogy az úszók felkészülésének jelentős része a medencékben zajlik. Emiatt is számít arra, hogy az edzések újrakezdése után mért idők bizonyosan elmaradnak majd a megszokottól. Amíg ezt a gyermekek könnyedebben veszik, addig a felnőtt sportolók esetében lelkileg megterhelő lehet, ezért pszichológusok segítségét is fontosnak tartaná.

Érdeklődésünkre elárulta, hogy az elmúlt két hónapot bezárva egy panellakásba ő sem bírta volna könnyedén, de mivel magánházban lakik, kerti munkával és az edzéstervek kidolgozásával lekötötte magát. Hiányoztak viszont a tanítványai. A sportág jövőjéről kérdezve jelezte: a távollét a víztől visszaeséshez vezethet.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »