Pártpolitikai indíttatást lát az ellenzék az ÁSZ büntetései mögött

Pártpolitikai indíttatást lát minden érintett ellenzéki párt az Állami Számvevőszék büntetései mögött. A szocialisták szerint az elmúlt 27 évben nem volt ilyen szervezett támadás az ellenzék ellen, míg a Jobbik úgy véli: az újabb büntetésekkel próbálja a számvevőszék eltolni magáról a felelősséget. Az ÁSZ szerint a pártok valótlanságokat állítanak.

A demokrácia eltemetését szimbolizálva az Állami Számvevőszék épülete előtt helyezett el koszorút az LMP ifjúsági szervezete. Az akcióra azután került sor, hogy szerdán kiderült: az ÁSZ a Jobbik után újabb ellenzéki pártokat büntetett meg különböző okokra hivatkozva.

A Lehet Más a Jövő elnökségi tagja szerint a kormánypártok eddig legalább 70 milliárd forintot költöttek a saját népszerűsítésükre, ezt mégsem vizsgálja a számvevők. „Ha Orbánnak nem volt elég a 70 milliárd forint, akkor nem a demokratikus pártoktól kell kölcsönkérnie, hanem akkor menjen el Felcsútra, az állami pénzekből kitömött gázszerelő barátjához, és tőle kérjen kölcsön” – fogalmazott Pitz Dániel.

A liberálisokat több mint 10 millió forintra büntette az egykori fideszes képviselő vezette számvevőszék. Fodor Gábor pártelnök szerint minden lehetséges jogorvoslati lehetőséggel élniük kell a pártoknak. „Ugyanazon a napon, minden pártnak a postás kihozza azt a levelet, amiben megbírságolják mondvacsinált okokra hivatkozva, amelyek pár évvel ezelőtt egyébként teljesen rendben voltak még az ÁSZ vizsgálat alapján. Egyszer csak most, a választások előtt néhány hónappal ez nincs rendben, és annyi bírságot szabnak ki ránk, amely lehetetlen helyzetbe hozza a pártokat” – jegyezte meg Fodor Gábor.

Hírdetés

A szocialista párt szintén kapott büntetést. Molnár Gyula pártelnök úgy véli, a Fidesz ezekkel az ügyekkel akarja elterelni a figyelmet a saját problémáiról. „Ilyen típusú támadás a demokratikus politikai erők ellen szerintem nem volt az elmúlt 27 esztendőben. Mi arra tippelünk, hogy mostanra valami olyasmi belső háború szelei érkeznek meg, ami miatt ők úgy gondolják, hogy egy paravánt kell húzni a saját problémáik elé” – emelte ki Molnár Gyula.

A szintén bírsággal sújtott Demokratikus Koalíció elnöke szerint a legnagyobb probléma az, hogy az emberek már nem hisznek az egyes szervezetek függetlenségében. „A túlnyomó többségünk nem hiszi el, hogy nincsen politikával, pártos politikai szándékkal átitatva a számvevőszék működése, és ezek a döntések. Őszintén szólva, ez az igazi nagy baj. Mert innentől kezdve bármit tesz, mi azt gondoljuk, hogy azért teszi, hogy bajba sodorja az ellenzéki pártokat” – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.

A Jobbik csütörtökön adta le 25 oldalas észrevételeit a pártot több mint 600 millió forintra megbüntető számvevőszéki határozattal kapcsolatban. Az ellenzéki párt politikusa szerint az újabb bírságokkal próbálja magát menteni a számvevőszék. „Erős a feltételezésem, hogy a Fidesz és Orbán Viktor áll a háttérben, akik érzékelték, hogy mennyire ingoványos talajra tévedtek a Jobbik megbírságoltatásával, és most talán igyekeznek szétteríteni a problémát, igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy hát ők tulajdonképpen igazságosan ütik-verik az ellenzéket, egyedül a Fidesz kap csillagos ötöst az ÁSZ-tól, akkor is, ha a Fidesz feltételezhetően minősített csalásokat követett el sorozatosan 2010 óta” – húzta alá Z. Kárpát Dániel.

Az Állami Számvevőszék pénteken délután közleményt adott ki. Ebben egyebek mellett azt írják, hogy az érintett pártok a politikai indíttatású támadások, és a közvélemény félrevezetése helyett vessék össze gazdálkodásukat a hatályos jogszabályokkal, és ezek alapján tegyék meg észrevételeiket. Az egykori fideszes képviselő, Domokos László vezette szervezet egyúttal felszólította a Jobbik elnökét, hogy fejezze be a rágalmazást.

http://mno.hu/

A most megbüntetett pártoknak 15 napjuk van arra, hogy elküldjék az észrevételeiket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »