Párton belüli üvöltözésig fajult a fideszes „mellényomás” az Orbán család korrupciós botránya után

Párton belüli üvöltözésig fajult a fideszes „mellényomás” az Orbán család korrupciós botránya után

Mint arról korábban beszámoltunk, az Orbán Viktor vejéhez kötődő korrupciós botrány folyományaként a magyar adófizetőknek várhatóan 13 milliárd forintot kell visszafizetniük az Európai Unió költségvetésébe. A zalaegerszegi önkormányzat február 7-én – ellenzéki kezdeményezésre, de fideszes támogatással – olyan határozatot hozott, mely szerint kikérik a kormánytól az OLAF-jelentést és azt nyilvánosságra hozzák. Majd másnapra rendkívüli közgyűlést hívtak össze, ahol egy köpönyegfordítással hatályon kívül helyezték az előző napi döntést.

Az ellenzéki képviselők törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek a visszavonó határozat felülvizsgálatát kérve. Indoklásuk szerint a jogszabály csak akkor engedi megismételtetni egy kérdésről a voksolást, ha a korábbi döntés miatt sérültek volna az önkormányzat érdekei. Itt azonban az ellenzékiek szerint éppen, hogy az lenne a város érdeke, hogy megtudják, az egymilliárdos beruházás után mekkora kár érhette a zalai nagyvárost.

A Népszava ma arról írt, tudomásuk szerint a Fidesz Lendvay utcai pártközpontjából múlt szerda délután „komoly nyomás érkezett”, s a térség fideszes képviselője, Vígh László személyesen vonta felelősségre Balaicz Zoltán fideszes polgármestert, valamint Tóth Lászlót, a helyi Fidesz-frakció vezetőjét. A lap forrása szerint Vígh egyenesen „leüvöltötte a fejüket”.

A hivatalos fideszes álláspont egyébként az, hogy a képviselők előtte bizottsági ülésen vettek részt, valamint előtte már vagy negyvenszer szavaztak, így az Elios-botrányról szóló jelentés kikérését kezdeményező szavazásnál „hibáztak”.

Az elmúlt héten a 24.hu sorra szivárogtatta ki az Európai Csalás Elleni Hivatal megállapításait az Orbán családhoz kötődő korrupciós botrányból. A dokumentum súlyos személyi összeférhetetlenségeket tárt fel, így például Orbán Viktor vejének iskolatársa, barátja és üzlettársa, Hamar Endre egyszerre volt tulajdonos a pályázat kiírásában segédkező és a pályázatot elnyerő cégben. Az irat kiemeli Tiborcz István szerepét is, aki Hamarral közös cégekben tulajdonos, illetve megalakulása óta vezető szerepet (tulajdonos és/vagy igazgatósági tag) töltött be az Eliosban.

Lapunk még a botrány kirobbanásának napján kereste a Miniszterelnökséget, hogy erősítsék meg vagy cáfolják a 24.hu értesüléseit. Levelünkre azóta sem érkezett válasz, és az egyes fideszes és kormányzati megszólalások sem cáfolták a sajtóban megjelenteket. Tegnap azt is megírtuk, az OLAF kérdésünkre megerősítette, a jelentés nyilvánosságra hozatalában nekik nincs szerepük, a lépés a jelentés címzettjein, azaz a magyar kormányon vagy az ügyészségen múlik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »