Partiumiak a Székely Szabadság Napján

Partiumiak a Székely Szabadság Napján

Március 10-én, csütörtökön, megemlékeztünk Marosvásárhelyen a székely vértanúkról: Gálffy Mihályról, Horváth Károlyról és Török Jánosról, a Habsburg uralom ellen 1854-ben újabb felkelést szervező és a vásárhelyi Postaréten kivégzett forradalmárokról.

Néhány éve ez a megemlékezés alkalmat ad arra, hogy kifejezzük az erdélyi magyarság autonómia iránti igényét. 2013-ban és 2014-ben is felvonultunk a postaréti emlékműtől a marosvásárhelyi prefektúráig. Sajnos tavaly a hatalom megakadályozta a felvonulást, de idén ismét sikerült megszervezni, és nemcsak Székelyföldről, hanem egész Erdélyből eljöhettek a magyarok kifejezni autonómia és a föderalizmus iránti igényüket és tiltakozásukat az utóbbi időben egyre szaporodó magyarellenes intézkedések ellen.

A partiumi Néppárt-szervezetek is megszervezték az utat a megemlékezésre, aki szeretett volna ott lenni és jelenlétével erősíteni az erdélyi magyarok jogaiért kiálló tömeget, az eljöhetett velünk. Az Arad, Bihar és Szatmár megyei magyaroknak az Erdélyi Magyar Néppárt buszokat indított. Mi, Arad megyeiek, ismét a bihariakkal közösen mentünk Marosvásárhelyre. A hosszú út miatt kissé későn érkeztünk a helyszínre. Maros megyében végig az út mentén és a megyeszékhelyen is igen jelentős volt a rendőri jelenlét. Gyakorlatilag csak a rendőr- és csendőrautókat követve is eljuthattunk a Postarétre. A nagy létszám ellenére, a karhatalom kizárólag a helyszín biztosításával foglalkozott, semmilyen módon nem zavarta a megemlékezést és az azt követő felvonulást.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »